Linkovi

U Gazi neizbežno masovno umiranje od gladi, upozoravaju nadležni


Palestinci u Rafi redu za hranu koju dobijaju iz humanitarne pomoći, 11. mart 2024. (AFP)
Palestinci u Rafi redu za hranu koju dobijaju iz humanitarne pomoći, 11. mart 2024. (AFP)

Nestašice hrane u pojedinim delovima Pojasa Gaze uzrokovale su veliku glad i masovno umiranje od gladi je neizbežno ako se odmah ne obustave borbena dejstva i ne onemogući momentalna dostava hrane, objavila je međunarodna organizacija IPC koja analizira stanje na terenu i na čije se procene oslanjaju i UN.

Prema njihovim procenama, oko 70 odsto populacije Gaze se nalazi na ivici izgladnelosti. IPC kaže da nema dovoljno podataka o umrlima, ali da su procene da će stanovništvo ubrzo početi da umire od gladi, a da već umiru deca mlađa od četiri godine.

"Da bi se ovo sprečilo potrebna je momentalna politička odluka da se prekinu borbe i značajno poveća dostava humanitarne pomoći za celu populaciju u Gazi", saopštava IPC.

Ukupno, oko 1,1 milion stanovnika Gaze - polovina populacije - već se suočava sa "katastrofalnim nestašicama hrane", dok je 300.000 u direktnom riziku od umiranja od gladi.

"Gaza više nije na ivici gladi, nego hiljade ljudi gladuju. Izgladnjivanje se koristi kao oružje u ratu, a Izrael to podstiče", rekao je visoki predstavnik EU Žozep Borelj na humanitarnoj konferenciji u Briselu. Izraelski šef diplomatije Izrael Kac je rekao Borelju da "prestane da napada Izrael i prizna mu pravo da se brani od zločina Hamasa".

Glas Amerike u Gazi: Kako žive deca u ratu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš kazao je da Izrael mora da dozvoli slanje pomoći u sve delove Gaze.

"Ovo je katastrofa koju je uzrokovao ljudski faktor - i ovaj izveštaj jasno ukazuje da može da se zaustavi".

Izrael je prvo dozvoljavao dopremanje pomoći u Gazu kroz samo dva punkta na jugu enklave, uz najave da će otvoriti još kopnenih ruta i dozvoliti dostave iz vazduha i sa mora. Ali, humanitarne agencije kažu da i dalje ne mogu da bezbedno dostave dovoljne količine hrane, posebno na severu.

Napad na najveću bolnicu u Gazi

Izraelske snage su izvršile još jedan napad na najveću bolnicu u Pojasu Gaze, Al Šifa, u ponedeljak ujutru. Izraelska vojska saopštila je da u toj akciji ubijeno 20 hamasovih boraca, dok palestinske vlasti tvrde da su žrtve mnogobrojne i da je deo zahvatio žestok požar.

"Uhapsili smo više od 200 osumnjičenih za terorizam i sada ih ispitujemo. Eliminisali smo više od 20 terorista unutar kruga bolnice", rekao je portparol izraelske vojske Danijel Hagari.

U akciji je poginuo i jedan izraelski vojnik.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u nedelju je, uprkos međunarodnom pritisku, obećao da će Izrael nastaviti sa napadom na Hamasove militante u Rafi u blizini granice Gaze i Egipta, iako je planirano da pregovori o prekidu vatre budu nastavljeni u Kataru narednih dana.

"Nijedan međunarodni pritisak neće nas sprečiti da ostvarimo sve ciljeve rata", da se izbriše svaka kontrola Hamasa u Gazi, rekao je Netanjahu na sastanku kabineta u video snimku koji je objavio njegov kabinet. "Da bismo to uradili, takođe ćemo delovati u Rafi", iako nije dao nikakve naznake o neposrednom napadu.

Kasnije je za CNN rekao da će Izrael "nastaviti da pokušava" da se dogovori o šestonedeljnom prekidu vatre u ratu sa Hamasom. Ali da bismo to postigli, Netanjahu je rekao, "održaćemo vojni pritisak".

Netanjahu je rekao da je "potpuno neprikladno" to što je lider većine u Senatu SAD, Čak Šumer, najviši jevrejsko-američki zvaničnik, pozvao prošle nedelje na nove izbore u Izraelu uz tvrdnju da je Netanjahu "izgubio put" u bombardovanju Gaze.

"Mislim da je jedina vlada na kojoj sada treba da radimo na rušenju je teroristička tiranija u Gazi, tiranija Hamasa koja je ubila više od hiljadu Izraelaca", rekao je Netanjahu.

Šumer, dugogodišnji saveznik jevrejske države, rekao je da Netanjahu rizikuje da svoju zemlju učini "parijom" u svetskim poslovima, jer su desetine hiljada Palestinaca gladni i mnogi umiru od neuhranjenosti, jer Izrael mesecima ograničava kamione humanitarne pomoći u Gazu kroz sigurnosne kontrolne punktove koji oduzimaju mnogo vremena.

Netanjahu je rekao: "Većina Izraelaca podržava ono što radimo. Ako ne dobijemo rat, i Amerika gubi".

"Problem nije slanje pomoći u Gazi", rekao je on. "Problem je što je pljačka Hamas, pljačkaju je bande".

Netanjahu je rekao za CNN da je "i cinično i faktički pogrešno kriviti Izrael" za rat koji je u toku.

On je ranije rekao svom kabinetu: "Našim prijateljima u međunarodnoj zajednici kažem, da li je vaše pamćenje tako kratko? Tako ste brzo zaboravili na 7. oktobar, najgori masakr počinjen nad Jevrejima od Holokausta?"

"Tako brzo ste spremni da Izraelu uskratite pravo da se brani od čudovišta Hamasa", upitao je.

Rat je počeo oktobarskim terorističkim napadom Hamasa na Izrael u kojem je, prema izraelskim izveštajima, poginulo 1.200 ljudi, a Hamas je zarobio oko 250 talaca.

Zdravstveni zvaničnici u Gazi kažu da je u tekućoj protivofanzivi Izraela ubijeno više od 31.600 ljudi, većinom žena i dece, dok je više od polovine stanovništva Gaze od 2,3 miliona raseljeno i veći deo infrastrukture i domova teritorije sravnjen sa zemljom.

Nemački kancelar Olaf Šolc, u Jordanu pre planirane posete Izraelu, rekao je da će napad na Rafu učiniti regionalni mir "veoma komplikovanim" i da se sada trude "da se osigura da dođemo do dugotrajnog prekida vatre".

Netanjahu je rekao da Izrael ima plan da evakuiše civile iz Rafe pre bilo kakve kopnene ofanzive tamo, ali nije dao nikakvu ideju o tome gde bi oni mogli da odu.

Izvor upoznat sa pregovorima o primirju u Kataru rekao je Rojtersu da će se šef izraelske obaveštajne agencije Mosad pridružiti delegaciji koja prisustvuje pregovorima sa Katarom, Egiptom i posrednici iz SAD.

Hamas je prošle nedelje predstavio novi predlog o prekidu vatre koji uključuje razmenu oko 40 izraelskih talaca za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika. Izraelski bezbednosni kabinet će se sastati da razgovara o tome pre nego što delegacija ode.

Netanjahu je već rekao da je predlog zasnovan na "nerealnim zahtevima" Hamasa, ali je palestinski zvaničnik upoznat sa posredničkim naporima rekao da su šanse za sporazum izgledale bolje kada je Hamas dao više detalja o predloženoj razmeni zatvorenika.

"Posrednici su se osećali pozitivno u vezi sa novim Hamasovim predlogom. Neki u Izraelu su smatrali da je grupa donekle poboljšala svoju prethodnu poziciju i sada je samo u rukama Netanjahua da kaže da li je sporazum blizu", rekao je zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

U izveštaju su korišćeni materijali agencija Rojters, Asošijeted pres i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG