Linkovi

Izraelski vazdušni udari na Hezbolah u Libanu; Savet bezbednosti UN o palestinskom članstvu


Nebo iznad libanskog sela Kaim tokom izraelskog vazdušnog udara, 17. aprila 2024. (Foto: AFP/Rabih Daher)
Nebo iznad libanskog sela Kaim tokom izraelskog vazdušnog udara, 17. aprila 2024. (Foto: AFP/Rabih Daher)

Izraelska vojska saopštila je u četvrtak da su njene snage izvele vazdušne napade širom Pojasa Gaze na Hamasove borce i infrastrukturu, kao i vazdušne napade u kojima su ubijena dva militanta Hezbolaha u južnom Libanu.

Udari u Libanu najnoviji su u prekograničnim borbama između Izraela i Hezbolaha, koje izazivaju zabrinutost zbog mogućeg širenja rata između Izraela i Hamasa u Gazi.

Agencija Frans pres citira Hezbolah koji je takođe saopštio da su dva njihova borca poginula u izraelskom napadu u Kfar Kili.

Izrael je saopštio da je 14 njegovih vojnika povređeno u sredu u napadu Hezbolaha na severni Izrael.

Palestinsko članstvo u UN

Savet bezbednosti UN se sprema da glasa o rezoluciji koja preporučuje status punopravnog člana u Ujedinjenim nacijama za Palestinsku upravu.

Ako Savet bezbednosti preporuči aplikaciju Palestinske uprave, Generalna skupština UN može da je odobri dvotrećinskom većinom glasova.

Ali sudbina te mere u Savetu bezbednosti je neizvesna, s obzirom na to da su Sjedinjene Države jedna od stalnih članica Saveta sa pravom veta.

Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild rekla je u sredu tokom posete Južnoj Koreji da Sjedinjene Države ne vide rezoluciju kao deo puta ka postizanju rešenja dve države za izraelsko-palestinski sukob.

Gaza je na ivici gladi, izveštavaju brojne agencije, ali SAD i Izrael kažu da se pristup pomoći poboljšao ovog meseca. Kamioni sa hranom ušli su u luku Ašdod u Gazi po prvi put otkako je Izrael odobrio njeno otvaranje za pošiljke pomoći, saopštila je u sredu izraelska vojska.

Mirovni pregovori

Katar preispituje svoju ulogu posrednika između Izraela i Hamasa, rekao je premijer te zemlje u sredu na konferenciji za novinare sa svojim turskim kolegom u Dohi.

Katarski premijer šeik Mohamed bin Abdulrahman Al Tani rekao je, bez detalja, da je njihovo posredovanje zloupotrebljeno.

"U ovom trenutku, mi preispitujemo našu ulogu posrednika i način na koji su strane angažovane na ovom posredovanju", rekao je on.

Al Tani je rekao da postoje "ograničenja" onoga što Katar može da uradi kao posrednik, iako najviši lideri Hamasa žive u egzilu u zemlji.

Katar, Egipat i Sjedinjene Države uključene su u pregovore za obezbeđivanje prekida borbi koji bi uključivao oslobađanje nekih talaca koje Hamas još uvek drži u Gazi i oslobađanje palestinskih zatvorenika koje drži Izrael.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG