Linkovi

Blinken: Nova pomoć Ukrajini u oružju i opremi, poslednja u 2023.


Ukrajinski vojnici na vježbi u regionu Kijeva (Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko)
Ukrajinski vojnici na vježbi u regionu Kijeva (Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko)

Amerika će poslati Ukrajini oružje i opremu vrijednu do 250 miliona dolara u posljednjem paketu pomoći ove godine, da bi podržala Kijevu u ratu protiv Rusije, najavio je u srijedu američki državni sekretar Entoni Blinken.

Predsjednik Džo Bajden je od Kongresa zatražio da odobri još 61 milijardu dolara za pomoć Ukrajini, ali republikanci odbijaju da to odobre bez dogovora sa demokratama o jačanju bezbjednosti duž američko-meksičke granice.

Bijela kuća je upozorila da će bez zelenog svijetla Kongresa, do kraja godine biti iscrpljena američka sredstva za pomoć Ukrajini da povrati teritoriju koju su ruske snage okupirale od početka invazije u februaru 2022. godine.

Blinken je rekao da će u najnovijem paketu pomoći između ostalog biti municija za protvvazdušnu odbranu, dodatna municija za artiljerske raketne sisteme, te artiljerijska i protivoklopna municija.

Kongres je od početka ruske invazije odobrio više od 110 milijardi dolara za Ukrajinu, ali nije usvajao nove pakete pomoći od kako su republikanci preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom u januaru 2023. godine. Dio republikanaca - uglavnom pripadnici desničarskog krila - protivi se daljoj pomoći Kijevu.

XS
SM
MD
LG