Linkovi

Bliže se rokovi za spajanje dece i roditelja imigranata


Znak na kome piše "Treba da budemo zajedno" blizu pritvornog centra za decu odvojenu od roditelja u Teksasu
Znak na kome piše "Treba da budemo zajedno" blizu pritvornog centra za decu odvojenu od roditelja u Teksasu

Vlada SAD će premestiti neke od pritvorenih ilegalnih migranata u druge pritvorne centre kako bi bili bliže svojoj deci od koje su razdvojeni na granici, saopštio je Sekretar za zdravlje i ljudske resurse Aleks Azar.

Ova odluka je u skladu sa nedavnom odlukom suda kojom se nalaže da deca mlađa od pet godina budu spojena sa roditeljima u roku od 14 dana, dok je za starije maloletnike taj rok 30 dana.

Sudija Dejna Sejbrou iz San Dijega prošlog meseca je doneo odluku da razdvajanje dece od roditelja mora prestati i odredio rokove za ponovno spajanje porodica. Deca mlađa od pet godina bi trebalo da se spoje sa roditeljima do 10. jula, a sva ostala do 26. jula.

Takođe je odlučeno da do petka sva deca sa roditeljima moraju uspostaviti kontakt telefonom.

Aleks Azar je rekao da je trenutno oko 3000 dece u nadležnosti Sekretarijata za zdravlje, a da je otprilike oko njih stotinu mlađe od 5 godina.

Kako bi se ubrzalo spajanje porodica, Sekretaijat za unutrašnju bezbednost premešta roditelje dece mlađe od 5 godina na lokacije blizu centara gde im se nalaze deca - kako bi poštovali sudsku odluku i rokove, kaže Azar.

XS
SM
MD
LG