Linkovi

Bledski forum: Sumnje u EU i rešenja za izbegličku krizu


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je juče na Bledskom strateškom forumu da zbog ekonomske i migracione krize, Bregzita i porasta pretnji od terorizma, Evropska Unija može izgubiti privlačnost i zapitao se da li su evropske vrednosti i dalje primamljiva opcija. Ipak, naglasio je da Srbija i dalje ostaje čvrsto opredeljena na zapadnom putu i politici proširenja unije.

"Svedoci smo činjenice da su mnoge proklamovane evropske vrednosti, u poslednje vreme dovedene u pitanje i u pojedinim članicama Unije. Srbija je proteklih godina svojom aktivnom politikom u procesu pomirenja na Zapadnom Balkanu, sprovodeći političke, pravne i ekonomske reforme, jačanjem vladavine prava i institucija, zalaganjem za jačanje dobrosusedske politike, svojim odnosom i reakcijom na migrantsku krizu, nedvosmisleno pokazala da je u potpunosti posvećena evropskim vrednostima, koje doživljava kao civilizacijska dostignuća kojima treba stremiti", rekao je Dačić.

Slovenački premijer Miro Cerar je govoreći na otvaranju foruma konstatovao nešto slično kao i šef srpske diplomatije. On je rekao da se EU suočava sa rastućim populizmom, skepticizmom, pa i izolacionizmom što po njemu zahteva ozbiljno promišljanje i obnavljanje poverenja kako bi mogla da se izgradi "snažnija i efikasnija Unija".

U tom smislu srpski ministar vidi pristupanje balkanskih zemalja uniji kao dodatnu snagu u vremenu kada se EU suočava sa velikim izazovima. "Pristupanje država Zapadnog Balkana dodatno bi osnažilo evropsku ideju u trenucima kada se ona, u samim članicama, suočava sa izazovima i sumnjama koji zamagljuju njen istorijski značaj", rekao je Dačić.

Na forumu u Sloveniji šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto upozorio je da rast tenzija na zapadnom Balkanu predstavlja ozbiljan rizik po bezbednost srpskog severnog suseda. On rešenje vidi u bržim integracijama zapadnog Balkana.

"Mađarska poziva Evropsku uniju da preduzme dva koraka. Prvi je da ubrza integraciju zemalja zapadnog Balkana. Blok mora da dovrši pristupne pregovore sa Srbijom do 2020. godine", istakao je Sijarto na Strateškom forumu.

"Ukoliko propustimo da integrišemo zapadni Balkan u EU, onda će centralnoevropski region biti potpuno ranjiv sa juga", rekao je Sijarto misleći na problem sa migrantima koji pristižu preko Balkanske rute.

"Ukoliko ne rešimo efikasno probleme bezbednosti i migracije, nećemo moći da usredsredimo naše napore na pitanja razvoja poput ekonomije, kao ni na našu budućnost", rekao je slovenački premijer Miro Cerar.

Dačić je u svom govoru poručio da je teško reći u ovom trenutku kako će izgledati EU kada Srbija završi pregovarački proces, tj. koliko će unija izgledati primamljiva u političkom i ekonomskom smislu za sve one države zapadnog Balkana koje se nalaze u nekoj od faza pristupnog procesa.

Ovogodišnji, 11. Bledski strateški forum u Sloveniji okupio je oko 700 učesnika.

XS
SM
MD
LG