Linkovi

Bler: Evropska budućnost Kosova


Kosovo ima evropsku budućnost, medjutim postoje standardi koji moraju biti ispunjeni da bi se postalo član Evropske Unije, rekao je obraćajući se poslanicima Skupštine Kosova bivši britanski premijer Toni Bler. Bler je u okviru svoje posete Kosovu danas posetio i Gračanicu.

Na svečanoj sednici Skupštine Kosova koja je zakazana u njegovu čast, bivši premijer Velike Britanije Toni Bler rekao je da je, po njegovom mišljenju "država Kosovo takva da ne pripada jednoj grupi ili religiji, već svim ljudima Kosova".

"Albanska većina ovde žestoko je propatila zbog ideje da se granice na Balkanu mogu redefinisati prema etničkim linijama. Medjutim, kao što vam je Bernard Kušner nedavno rekao, vi znate kakav je to osecaj i utisak. To mora biti država u skladu sa vrednostima koje su vodile do formiranja iste."

Država za sve one koji su ovde čitavim pokoljenjima živeli, Albanaca, Bošnjaka, Turaka, Goranaca, Aškalija, Egipćana i Srba”, rekao je Bler.

U okviru svoje posete Kosovu Toni Bler je posetio i novoformiranu opštinu Gračanica, gde je na panel diskusiji razgovarao sa gradonačelnikom Bojanom Stojanovićem i mladima iz svih etničkih zajednica na Kosovu. Stojanović je bivšeg britanskog premijera upoznao sa teškoćama, izazovima i mogućnostima koje stoje pred Srbima južno od Ibra.

Srbi južno od Ibra žive u ruralnim sredinama, njih više nema u gradovima, i o tome bi trebalo da pričamo. Kada će se stvoriti ta šansa, kada će se opet Srbi integrisati u Prištinu, Đakovicu, Peć, Prizren i ostale gradove? Da li tada počinje bolja budućnost ili ćemo ostati ovako razdvojeni i pričati o integracijama, tako što će oni koji su trenutno manjina na Kosovu integrisati većinu“, upitao je Stojanović.

Bler je kazao da Kosovo ima velike šanse da postane članica Evropske unije i istakao da je članstvo u EU zemalja u regionu istovremeno i prilika za smirivanje sukoba i kao primer naveo nekadašnje odnose Britanije i Irske

U Severnoj Irskoj smo imali stravičnu situaciju sa irskom i britanskom vladom godinama. Odnosi su bili strašno loši. Očigledno da je bilo terorizma i IRA je postojala u Severnoj Irskoj. Amerika, naš saveznik, ne američka Vlada, već Amerikanci, bili su ti koji su skupljali novac da bi finansirali IRU koja je ubijala naše vojnike, što je neverovatno. Desilo se da su Irska i Velika Britanija pristupili EU. Posle nekog vremena shvatili smo da imamo dosta zajedničkog i odlučili smo da sredimo stvari”, zaključio je Toni Bler.

Diskusija u opštini Gračanica na temu "Kako evropske integracije mogu da zbliže zajednice" bila je samo jednim delom otvorena za novinare. Svoju posetu Kosovu bivši britanski premijer Toni Bler završio je obilaskom manastira Gračanica, u kako je rečeno privatnom svojstvu i bez medija.

XS
SM
MD
LG