Linkovi

Blagojević kriv po samo jednoj tački optužnice


Iako je sada osudjen, bivši guverner američke države Ilinois, Rod Blagojević ipak ima razloga za slavlje. Porota je sinoć Blagojevića proglasila krivim po svega jednoj od 24 tačke optužnice za korupciju, spasivši ga tako mnogih godina koje je mogao da provede u zatvoru.

Pošto su saslušali iskaze desetina svedoka i preslušali stotine sati snimljenih razgovora, članovi porote na sudjenju Rodu Blagojeviću uspeli su da se slože oko samo jedne stvari – da je bivši guverner Ilinoisa kriv za davanje lažnog iskaza federalnim agentima kada je izjavio da nije znao poreklo novca koji je poticao iz donacija, kao i da je strogo razdvajao političku kampanju od državničkih poslova.

Nisu mogli da dokažu da sam uradio bilo šta loše, osim te jedne stvari“, saopštio je bivši guverner.

Blagojević je umalo bio osudjen za 3 najozbiljnije optužbe – u vezi sa pokušajem prodaje senatskog mesta predsednika Obame.

Imam ovu stvar vrednu zlata i neću je jeftino dati”, kaže Blagojević u snimku telefonskog razgovora.

Prema izjavi porotnika, jedna porotnica je zaslužna za to što Blagojević nije osudjen za pokušaj prodaje predsednikovog senatskog mesta.

Ona je htela konkretan dokaz za koji smo znali da ne postoji”, kaže Erik Sarnelo.

Sudija je samo nekoliko minuta posle proglašenja presude proglasio sudski postupak po preostale 23 tačke optužnice neispravnim, a tužioci su već počeli da planiraju idući potez.

Imamo nameru da uskoro pokrenemo novi postupak po preostalim tačkama optužnice”, kaže advokat Patrik Ficdžerald.

Rod Blagojević je pušten uz kauciju, a očekuje ga zatvorska kazna od pet godina koliko je u Americi predvidjeno za davanje lažnog iskaza federalnim agentima. Medjutim, sudeći po pobedničkom govoru koji je održao posle saopštenja presude – izgleda da ga to mnogo ne pogadja.

Nije bilo kriminala, nije bilo korupcije. Lagali su vas o meni tako da ćemo nastaviti borbu kako bismo isterali istinu na videlo.”

Sudija je zakazao novi pretres za iduću nedelju kada će odlučiti o početku novog procesa po preostalim tačkama optužnice. Blagojevič je izjavio da planira da uloži žalbu na presudu.

XS
SM
MD
LG