Linkovi

Blekberi odustao od prodaje


Najnoviji pametni telefon firme Blekberi nazvan Q5
Najnoviji pametni telefon firme Blekberi nazvan Q5
Nekada dominantan proizvođač 'pametnih telefona' Blekberi, odustao je od plana da postane kompanija u privatnom vlasništvu.

Ta kanadska tehnološka kompanija najavila je u avgustu da će za 4 milijarde i 700 miliona dolara prodati proizvodnju pametnih telefona firmi Ferfaks Fajnenšel Holdings, koja u međuvremenu nije uspela da skupi dovoljno novca.

Danas je Blekberi najavio da će milijardu dolara prikupiti od investitora, uključujući firmu Ferefaks, koja će doprineti četvrtinu iznosa.

Blekberi takođe kaže da će smeniti glavnog direktora Torstena Hejnsa, koga će privremeno zameniti bivši direktor kompanije, Džon Čen.

Blekberi je prva kompanija koja je počela da proizvodi pametene telefone i nekada je kontrolisala polovinu američkog tržišta. Ali u periodu od jula do septembra ove godine njihova prodaja u svetu pala je na jedan odsto.

Na telefone sa Guglovim operativnim sistemom Android trenutno otpada oko 81 odsto pametnih telefona prodatih širom sveta, dok je u trećem kvartalu ove godine, u prodavnice poslato više od 200 miliona pametnih telefona.

Epl obuhvata 13, a Majkrosoft 4 odsto tog tržišta.
XS
SM
MD
LG