Linkovi

SAD: Pokret protiv policijske brutalnosti


Protest pristalica pokreta "Životi crnaca su važni" na Floridi
Protest pristalica pokreta "Životi crnaca su važni" na Floridi

Pokret „Životi crnaca su važni“ ponovo je uputio poziv da se okonča policijska brutalnost i sprovede reforma krivičnog pravosuđa širom Sjedinjenih Država

Pokret, u kojem su uglavnom mladi afroamerički aktivisti, pokušava da utiče na javno mnjenje i izvrši pritisak na političare da se bore za njihove ciljeve.

Hiljade ljudi okupile su se da bi podržale pokret “Životi crnaca su važni”, čiji poziv je odjeknuo širom zemlje. Pokret je formiran prošle godine nakon niza ubistava nenaoružanih Afroamerikanaca koje su počinili policajci. Aktivisti kažu da žele da okončaju, kako navode, policijsku brutalnost i diskriminaciju u uglavnom crnačkim četvrtima.

'Veoma je važno da se ujedinimo i da zaustavimo takve stvari”, kaže Rašad Tarner iz pokreta.

Pokret pridobija podršku na društvenim mrežama i uličnim demonstracijama.

"Viši sudski organi moraju da se pozabave ovim policajcima koji bi trebalo da štite ljudi, a ne da ih povređuju”, smatraju pojedine pristalice.

“Životi crnaca su važni” ima desetine ogranaka širom zemlje i pristalice su većinom politički nezavisne. Pojedini su nepredvidljivi u šta je imao prilku da se uvjeri i kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke Berni Sanders, tokom protesta u Sijetlu.

"Htjela sam da kažem Berniju koliko je ovaj grad rasistički, prepun njegovih progresivnih pristalica, ali ste vi to već uradili za mene”, navela je jedna učesnica protesta.

Protivnici kažu da pokret ne postiže željene rezultate.

"Policija je odgovorna za smrt velikog broja djece, što možete da vidite na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama. Članovi pokreta govore da su životi crnaca važni, ali ne ulažu dovoljno napora”, smatra student Džesmin Barnet.

Nakon što je crnac ubio zamjenika šerifa u Hjustonu, pojedini policajci optužili su pokret da rasplamsava tenzije.

"Čuli smo da su životi crnaca važni. Međutim, važni su i životi policajaca. Zašto onda ne bismo rekli da su svi životi važni?”, ističe šerif okruga Heris Ron Hikman.

Pristalica pokreta, Denis Rodrigez, se međutim ne slaže sa tim stavom.

"Kada kažemo da su životi crnaca važni, to ne znači da niko drugi nije važan. Ono što govorimo je da je potrebno da mi crnci nastavimo da preživljavamo da bi pomogli ostalima da razumiju šta pokušavamo da poručimo.”

Bivši fudbaler Rej Luis kaže:

"Važni su životi svih ljudi, bez obzira na boju kože. Ako ste dijete, koje nema izbora i negdje dođe do pucnjave koja pogađa i vas, nije važno koje ste rase.”

Lideri kažu da pokret” Životi crnaca su važni” igra važnu ulogu u kontroverznoj debati o reformi krivičnog pravosuđa i razvoju nove generacije aktivista.

XS
SM
MD
LG