Linkovi

Biznisi u Las Vegasu pomažu građanima posle masakra


Bdenje za žrtve masakra u Las Vegasu

Stanovnici Las Vegasa su na završetku košmarne nedelje, koja je započela kada je napadač otvorio vatru iz automatskog oružja na 22 hiljade ljudi prisutnih na koncertu kantri muzike. Lokalni biznisi pokušavaju da pomognu ljudima da se nose sa gubitkom toliko života. Najnoviji bilans žrtava je 59, pošto je jedna od osoba koje su teško povređene u pucnjavi, u bolnici podlegla povredama. U sklopu napora da se pomogne građanima da se suoče sa bolom, jedna posebna bašta gradi se na nekih 15 minuta od mesta gde se odigrao masakr.

Jedno drvo.​ Puta 59.​ Jedno za svaku žrtvu nedavnog masakra u Las Vegasu. Bašta nastala je za jedan dan, zahvaljujući donacijama materijala i volonterima. Aleksandru Zorenskom to što radi ovde pomaže da zaboravi užas koji se dogodio te noći.

“Samo sam pomagao ljudima da ne budu pregaženi”.

Sećanja su još sveža – na primer kada je pozvao roditelje pošto je prve žrtve prevezao u bolnicu.

“Hej, živ sam i uspeo sam da pomognem mnogim ljudima koji nisu imali sreće poput mene i mojih prijatelja”.

Oni koji prave baštu rukovode se morivom: “Onaj ko posadi drvo, sadi nadu“. Drvo života nalazi se u središtu bašte. Posetioci ovde mogu da ukrase keramičke pločice – od kojih će se napraviti mozaik u obliku srca – tako da svako može da pomogne da se srce Las Vegasa posle tragedije, ponovo sastavi.

A ovi lokalni baštovani, nisu jedini koji doniraju sastojke za zaceljivanje rana. Meksički restoran „Nacho Daddy“ poznat je po svojim škoripionskim „šotovima“ – pravim malim škorpionima u čašici tekile. Sada se pročuo po tome što je isporučio hiljadu besplatnih obroka pripadnicima hitnih službi i porodicama žrtava.

Isporučivali smo hranu, ali su hitne službe takođe razglasile da ako je neko gladan i želi da odahne, da dođu ove kod nas i mi ćemo vas nahraniti i vašu porodicu”, kaže Pol Hajmas iz restorana.

Policija je u četvrtak dozvolila porodicama ubijenih da preuzmu njihove posmrtne ostatke. Sada se suočavaju sa još jednim teretom – planiranjem sahrane. Direktor jedne pogrebne službe Rajan Bouen nudi besplatne kremacije, a pokrenuo je i akciju prikupljanja novca za porodice žrtava preko internet servisa „Go Fund Me“.

“Oh... Ovo su moji sugrađani. Ovo je moj grad. Ova tragedija... znate šta, ne želim da je nazovem tragedijom. Želim da je nazovem zločinom, jer je upravo to. Ovaj zločin je uticao na svaku osobu u ovom gradu”.

Mnogi biznisi širom Las Vegasa se priključuju akciji, neke usluge su samo za jedan dan, neke će biti dopsupne i sledeće nedelje, neke će doprineti zaceljivanju rana za čitav život. Mnogima u ovom gradu je to neohodno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG