Linkovi

Radikalizacija protesta bivših radnika MUP-a?


Bivši pripadnici MUP-a Srbije sa Kosova, koji zahtevaju da im se omogući povratak u MUP Srbije ili izmeni uredba o "specijalnim penzijama", izabrali su svoje predstavnike za razgovore sa vladom Srbije.

Bivši pripadnici MUP-a Srbije sa Kosova najavili su radikalizaciju protesta, koja podrazumeva blokadu administrativnih prelaza između Srije i Kosova, ako radna gupa Vlade Srbije koja će se formirati na predlog Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a uz saglasnost premijera Srbije Aleksandra Vučića, ne prihvati njihove zahteve. Oni su danas u Gračanici izabrali predstavnike koji će ih predstavljati u toj radnoj grupi.

Zahtevi bivših pripadnika MUP-a Srbije sa Kosova kojima je 31. decembra 2013. godine Uredbom Vlade Srbije prestao radni odnos u MUP-u, su da se svim radnicima koji to žele omogući povratak u MUP Srbije i da se uredba o "posebnim penzijama", uskladi sa tada važećim zakonima i Ustavom Republike Srbije.

Bivši radnici MUP-a su pre dva dana od strane Kancelarije za Kosovo i Metohiju obavešteni da je uz saglasnost premijera Srbije Aleksandra Vučića odobreno fomiranje posebne radne grupe koja će se baviti rešavanjem statusa svih bivših radnika MUP-a Srbije sa Kosova.

Na današnjem sastanku u Gračanici kome su prisustvovali predstavnici svih bivših policijskih uprava MUP-a Srbije na Kosovu, Rajko Šekularac je izabran za kordinatora radne grupe bivših radnika MUP-a, koji će razgovarati sa predstavnicima Vlade Srbije.

“Prvi i osnovni zahtev je donošenje zakonskog akta po pitanju penzija koji će biti usklađen sa Ustavom i Zakonima Republike Srbije, koji su važili u to vreme, to je Zakon o policiji, poseban kolektivni ugovor i Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju. Drugi zahtev je povratak ljudi u MUP Srbije, jer imamo ljude koji žele da se vrate u MUP da nastave svoj radni vek”, rekao je za Glas Amerike Rajko Šekularac.

Bivši radnici MUP-a Srbije više puta su protestovali u Kosovskoj Mitrovici zbog svog statusa, jer su, kako kažu, na nezakonit način otpušteni s posla, čime se po njihovim rečima krše njihova osnovna ljudska prava.

Boban Mitković, bivši pripadnik MUP-a Srbije, kaže da poseban problem predstavljaju uslovi koji se odnose na penziju, a jedan od nih, po Uredbi Vlade Srbije na osnovu koje su penzionisani, predviđa da će izgubiti pravo na penziju ako promene mesto prebivališta.

Navešću vam prost primer, ako neko od naših kolega sa Kosova sklopi brak sa licem koje živi na teritoriji centralne Srbije i ode tamo da živi i odjavi se sa teritorije Kosova, on ili ona će izgubiti pravo na posebnu penziju. Ovde je termin “posebna penzija” upotrebljen samo marketinški, jer je to zapravo privremena nadoknada što nam je potvrđeno bezbroj puta od visokih zvaničnika Vlade Srbije”, rekao je Mitković za Glas Amerike.

Ako radna grupa koju će činiti predstavnici MUP-a i Ministarstva finansija Srbije, predstavnik Kancelarije za Kosovo i Metohiju i predstavnici bivših pripadnika MUP-a sa Kosova, ne usvoji zahteve bivših srpskih policajaca sa Kosova, sledi radikalizacija protesta, najavljuju Šekularac i Mitković.

“Mi vršimo pripreme za proteste koji će trajati sve dok naši zahtevi ne budu realizovani. Najavili smo još na protestima da će sledeća naša aktivnost biti usmerena prema blokadi administrativnih prelaza, ali sve zavisi u kom pravcu će se kretati naši razgovori u okviru ove radne grupe za koju očekujem da će biti formirana ove nedelje”, rekao je Šekularac.

“Ako se naši zahtevi ne prihvate prelazimo na radikalne mere, biće tu protesta širom Kosova i Metohije i Republike Srbije, biće blokada administrativnih prelaza, a nije isključen i štrajk glađu”, kazao je Mitković

Oko 1.200 policajca i radnika MUP-a Srbije na Kosovu penzionisano je 31. 12. 2013. godine, Uredbom Vlade Republike Srbije, a u skladu sa Briselskim sporazumom kojim se predviđa gašenje srpskih institucija na Kosovu.

Jedan deo pripadnika MUP-a sa Severa Kosova - njih oko 300, integrisan je u Kosovsku policiju, dok je 130 radnika, među kojima su i policajci, kao i administrativni radnici, samo penzionisano, ne i integrisano, dok je oko 800 bivših pripadnika MUP-a na jugu Kosova - samo penzionisano.

XS
SM
MD
LG