Linkovi

Bivši katalonski lider pred sudom u Nemačkoj


Vozilo u kojem se, verovatno, nalazi bivši katalonski lider Karles Pudždemon izlazi iz zatvora u Nemačkoj, 26. mart 2018.

Proterani bivši katalonski lider Karles Pudždemon izašao je pred nemački sud u ponedeljak, dan pošto je uhapšen po međunarodnoj optužnici, koju je izdala Španija zbog njegove kampanje za nezavisnost Katalonije.

Nemački advokati su rekli da će odluka suda da li da izruči Pudždemona Španiji biti doneta u narednih nekoliko dana.

Bivši katalonski lider je proveo noć u zatvoru pošto ga je nemačka policija u nedelju uhapsila dok je pokušavao da pređe granicu iz Danske.

Pudždemonov advokat Žaume Alonso-Kuevilas potvrdio je hapšenje na svom Tviter nalogu dodavši da se njegov klijent vraćao u Belgiju u koju je prebegao posle neuspešnog pokušaja njegove vlade da u oktobru proglasi nezavisnost Katalonije.

U nedelju su zbog hapšenja izbile demonstracije u polu-autonomnoj oblasti Kataloniji, gde je skoro 100 ljudi zadobilo lakše provrede u sukobima separatist sa policijom.

Španski Vrhovni sud je u petak doneo odluku da 13 katalonskih separatističkih lidera optuži za pobunu i druge zločine zbog pokušaja proglašenja nezavisnosti od Španije prošle godine. Proterani katalonski lider bi mogao da dobije zatvorsku kaznu do 25 godina.

Madrid se pozvao na specijalna ovlašćenja za preuzimanje regionalne vlade pošto je administracija u Kataloniji u oktobru proglasila nezavisnost.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG