Linkovi

Bivši najbolji fudbaler sveta novi predsednik Liberije


Bivša fudbalska zvezda Žorž Vea

Bivša fudbalska zvezda Žorž Vea proglašen je pobednikom predsedničkih izbore u Liberiji.

Izborna komisija saopštila je u četvrtak da je Vea, najbolji fudbaler sveta u izboru FIFA 1995. godine, osvojio 61,5 odsto ukupnog broja glasova i da je pobedio u 14 od 15 okruga u zemlji.

Vea će zameniti Elen Džonson Sirlif, koja je na položaju predsednice provela dva mandata, koliko je i dozvoljeno ustavom zemlje.

Odziv na izborima, na kojima je Vein protivkandidat bio potpredsednik Džozef Boakai, bio je 56 odsto, niži nego u prvom krugu 10. oktobra. Posmatrači su saopštili da su biračka mesta bila bolje organizovana nego u oktobru i da je bilo malo izveštaja o nepravilnosti.

Vein kandidat za potpredsednika je senatorka Džuel Hauard Tejlor, bivša supruga pobunjeničkog lidera i predsednika Čarlsa Tejlora, koji je izazvao građanski rat u Liberiji 1989. godine, a trenutno služi zatvorsku kaznu od 50 godina u Britaniji zbog uloge u zločinima u Sijera Leoneu.

Tejlor i dalje ima pristalice u Liberiji, a njegovoj bivšoj supruzi se pripisuju zasluge za pomoć Vei da pobedi u ključnim okruzima u prvom krugu glasanja.

Ukoliko sve protekne bez problema, u Liberiji će prvi put u više od 70 godina doći do mirnog i demokratskog prenosa vlasti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG