Linkovi

Bivši direktor CIA: Trampovi potezi nedemokratski


Bivši direktor CIA Majkl Hejden

Bivši direktor Centralne obaveštajne agencije Majkl Hejden rekao je da je odluka predsednika Donalda Trampa da bivšem direktoru agencije Džonu Brenanu ukine pristup poverljivim podacima nedemekratska i neprihvatljiva, te da predstavlja pretnju po „širi proces rukovođenja u Sjedinjenim Državama“.

Hejden je za Glas Amerike ocenio da Brenanovi postupci ne potpadaju pod 13 kriterijuma prema kojima se donosi odluka o ukidanju pristupa poverljivim informacijama i da je Tramp to uradio zbog Brenanovih političkih govora.

Brenan je često oštro kritikovao Trampovo ponašanje, dok je prošlog meseca ocenio da je njegov nastup na konferenciji za novinare sa ruskim liderom Vladimirom Putinom bio izdajnički.

Prošle nedelje, reagujući na tvit u kojem je predsednik svoju bivšu saradnicu Omarosu Manigolt Njuman nazvao psom, bivši direktor CIA je za Trampa rekao da je zapanjujuće kako često ne ispunjava minimum standarda za pristojnost i čestitost.

Tramp je ubrzo posle toga Brenanu ukinuo pristup poverljivim podacima, i optužio ga da sije podele i haos. Zapretio je i da će isto uraditi drugim bivšim zvaničnicima. Trampovu odluku kritikovalo je više od 200 bivših obaveštajnih zvaničnika.

"Predsednikovi potezi poruka su američkoj obaveštajnoj zajednici i drugima u vladi ili van nje koji govore istinu da će vas ovaj predsednik kazniti zato što govorite stvari u pogledu kojih se on ne slaže ili jednostavno zato što ga ne čine srećnim. Demokratija tako ne funkcioniše”, poručio je za Glas Amerike Majkl Hejden.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG