Linkovi

Bivši američki diplomata: Su Ći nema "moralno liderstvo"


Bivši diplomata i guverner Nju Meksika Bil Ričardson
Bivši diplomata i guverner Nju Meksika Bil Ričardson

Bivši američki diplomata Bil Ričardson podneo je ostavku na položaj u međunarodnoj komisiji koja savetuje vladu Mjanmara u vezi sa krizom, koja se tiče Rohindža muslimana.

Ričardson, je optužio komisiju da nije posvećena promeni situacije u toj zemlji, na jugoistoku Azije. "Deluje kao da će komisija postati navijačka grupa za vladinu politiku, umesto da predlaže iskrene promene koje su očajnički potrebne da bi se osigurao mir, stabilnost i razvoj u dravi Rakajn", naveo je Ričardson u saopštenju.

Bivši ambasador u Ujedinjenim nacijama i sekretar za enegriju u administraciji predsednika Bila Klintona, podneo je ostavku u sred prve posete komisije zapadnoj državi Rakajn, iz koje je u poslednjih pet meseci izbeglo skoro 700 hiljada Rohindža muslimana.

Ričardson je rekao da liderka Mjanmara Aung San Su Ći nema "moralno liderstvo", dva dana posle sastanka s njom, na kojem su se, kako je naveo njih dvoje posvađali, kada je Ričardson pomenuo slučaj dvojice novinara Rojtersa, koji su pratili krizu, a kojima se sada sudi pod optužbom da su prekršili zakone kojima se štite državne tajne.

Su Ći je izjavila da rad komisije nije problem, naveo je Ričardson, koji je kasnije njenu incijalnu reakciju opisao kao "besnu". Ričlardson je dodao da se svađa nastavila i tokom večere, kasnije tog dana.

XS
SM
MD
LG