Linkovi

Bivšem makedonskom premijeru preti pritvor


Nikola Gruevski, 12. decembar 2016.

Krivični sud u Skoplju odlučuje o zahtevu Specijalnog javnog tužilaštva za određivanje pritvora bivšem premijeru i predsedniku najuticajnje, sada opozicione, VMRO-DPMNE Nikoli Gruevskom,.

Specijalno javno tužilaštvo podnelo je optužnicu protiv Gruevskog u slučaju "Titanik" za izborne prevare i traži određivanje pritvora.

Tužilaštvo je podiglo još 17 optužnica po drugim slučajevima za čije počinitelje takođe traži pritvor, a reč je o bivšim funkcionerima i osobama bliskim Gruevskom.

Optužnicama koje je podiglo Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore obuhvaćene su 94 osobe i sedam pravnih lica. Tužilaštvo je od Krivičnog suda zatražiti da odredi pritvor za 18 osumnjičenih među kojima su funkcioneri sada opozicionog VMRO DPMNE.

Na tom spisku su Nikola Gruevski, bivša ministarka policije Gordana Jankulovska, bivši šef državne bezbednosti i rođak Greuvskog Sašo Mijalkov, bivši ministar za transport i veze Mile Janakieski, donedavna ministarka kulture Elizabeta Kančevska Milevska, ali i glavni urednik televizije Sitel Dragan Pavlović, koji je poznat pod nadimkom Latas.

Bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski je ocenio da su optužnice koje je Specijalno tužilaštvo najavilo protiv njega i nekih njegovih bliskih saradnika "klasičan politički progon" čiji je "cilj da se uništi" najveća opoziciona stranka.

"VMRO DPMNE je napadnuta. Nikad u istoriji nije se dogodio ovakav progon političkih protivnika, c ciljem ova partija da se uništi ili ućuti. Specijalno tužilaštvo nije tužilaštvo, već kancelarija (suparničkog) SDSM, a optužnice su bez ikakvog pravnog osnova. Konstruktivnost u našem delovanju završava danas," rekao je Gruevski na konferenciji za novinare.

Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore formirano je sporazumom o rešavanju političke krize, nazvanim Dogovor iz Pržina, i imalo je rok od 18 meseci da podigne optužnice. Tužilatvo je napravljeno da bi istražilo ko je u Makedoniji nezakonito prisluškivao od 2008. do 2015. i istražilo slučajeve kriminala i izbornih prevara koji se spominju u prisluškivanim razgovorima.

Nova vlada koju predvodi Socijaldemokratski savez Makedonije, koji je i otkrio slučaj masovnog neovlašćenog prisluškivanje tokom vladavine Gruevskog, pokušava da nađe zakonski način da Specijalno tužilaštvo nastavi da podiže optužnice.

Po informacijama iz Specijalnog tužilaštva, do sada je preslušano oko 50 odsto prisluškivanih razgovora, koje je krajem 2015, po formiranju tog tužilaštva, dostavio lider SDSM Zoran Zaev. Od početka rada Specijalno tužilaštvo je naišlo na jak otpor i opstrukciju institucija vlasti i pravosudnih organa, koje je godinama čvrsto kontrolisao VMRO DPMNE, prenosi beogradski dnevni list Blic.

Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore je do sada podiglo tri optužnice, u kojem je u jednom prvoptuženi za naručvanje političkog nasilja Nikola Gruevski. Među optuženima u druga dva slučaja su i bivša ministarka policije Gordana Jankulovska i gradonačelnik Bitolja Vladimir Talevski.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG