Linkovi

Bivša akrobatkinja "prohodala" uz pomoć egzoskeleta


Na svojoj veb stranici, bivša akrobatkinja Silke Pen ima citat koji kaže: Ti si jači nego što si ikada očekivao. Ona mora da bude. Nakon što je bila profesionalni akrobata dugi niz godina, prestala je da se bavi time 2007. godine kada ju je ozbiljan pad sprečio da koristi noge. Ona sada ponovo hoda, zahvaljujući novom modularnom laganom egzoskeletu.

Kao profesionalnom akrobati, telo Silke Pen je bilo umetničko delo. A, ovo je ona sada, posle deset godina u invalidskim kolicima, ponovo na svojim nogama.

“Prvi put kada sam ustala pomoću egzoskeleta bila sam veoma emotivna. Bilo je kao da sanjam. Nisam mogla da verujem. Videti svoje noge da se pomeraju i prave pokrete bilo je zaista fenomenalno.”

Ona hoda zahvaljujući ovom aparatu nazvanom Tvajs egzoskelet. Težak je samo 14 kilograma.

“Tvajs se sastoji od dve glavne komponente. Prva je struktura koja reaguje kao kosti normalne noge i drži sve zajedno, a zatim su tu elektromotori. Oni su kao mišići koji omogućavaju da se čitava struktura pomera kako vi pomerate svoju nogu”, kaže inženjer Tristan Vuga.

Egzoskelet ima različite brzine, može da menja smer i čak da ide uz stepenice zahvaljujući setu tastera na štakama koje su deo aparata. Dizajneri kažu da je cilj oduvek bio da naprave aparat koji bi omogućio osobama da pokreću obe noge tokom svakodnevnog života.

“Zato se trudimo, rekao bih, da demokratizujemo koncept egzoskeleta tako što ćemo razviti lagani egzoskelet, koji nije skup i time što ćemo mu dati više funkcija za svakodnevnu upotrebu”, navodi Mohamed Buri iz robotičke labaratorije EPFL.

Istraživači sada rade na poboljšanjima aparata, a Silke Pen očekuje da će postati još više funkcionalan.

Nadam se da će za nekoliko godina osobe kao ja biti u mogućnosti da izaberu između invalidskih kolica i egzoskeleta, možda da imaju oboje i žive svoj svakodnevni život sa tim, da idu u kupovinu, da se penju uz stepenice.”

Egzoskelet će biti prikazan na robotičkom takmičenju u Dubaiju kasnije ovog meseca.

XS
SM
MD
LG