Linkovi

Bivši južnokorejski predsednik Li osuđen na 15 godina zatvora


Bivši predsednik Južne Koreje, Li Mjung Bak, dok ga dovode na suđenje u Seulu, 6. septembra 2018.

Bivši predsednik Južne Koreje, Li Mjung Bak, osuđen je na 15 godina zatvora u petak zbog brojnih optužbi za korupciju.

Njemu je takođe naloženo da plati gotovo 11,5 miliona dolara kazne.

Li je optužen da je uzeo nekoliko miliona dolara mita od Samsunga i drugih kompanija dok je bio na dužnosti, kao i zbog pronevere gotovo 35 miliona dolara od kompanije sa kojom je bio povezan

Tužioci su u početku tražili kaznu od 20 godina zatvora zbog njegovih nezakonitih radnji.

Li je odbijao da je uradio nešto nezakonito i nazivao je slučaj koji se vodi protiv njega "političkom osvetom". U pritvoru je od 23. marta.

Li je četvrti izabrani južnokorejski lider koji je osuđen na zatvorsku kaznu, nakon što je napustio funkciju na koju je izabran.

U gotovo 90-ominutnom ročištu koje je prenosila televizija, Sud je presudio da je bivši predsednik Li praktično vlasnik kompanije svoga brata, DAS. Sud je utvrdio da je Li naložio zvaničnicima kompanije da organizuju crne fondove i učestvuju u računovodstvenim mahinacijama. Li je dugo bio sumnjičen da je pravi vlasnik kompanije DAS, koja se našla u centru skandala koji je vodio do njegovog hapšenja.

Li je takođe proglašen krivim za prihvatanje 5,85 miliona od kompanije Samsung elektroniks. Sud je utvrdio da je povod tog podmićivanja bila dogovorena popustiljivost u istrazi zataškavanja poreza njihovog predsedavajućeg, Li Kun Hija.

Centralni sud u Seulu utvrdio je da je Li zamo odgovoran za proneverenih 21,7 miliona dolara, navodeći nedostatak dokaza za svih 35 miliona, za koje ga je teretilo tužilaštvo.

Li nije bio prisutan u sudnici u petak kada se čitala presuda, u znak protesta što se ročište prenosi uživo preko televizije.

Lee Džun Hjun učestvovao je u pisanju ovog izveštaja

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG