Linkovi

Bivši dobrovoljac osuđen na 14 godina zatvora zbog zločina na Kosovu


Viši sud u Podgorici (rtcg.me)
Viši sud u Podgorici (rtcg.me)

Nekadašnji dobrovoljac i pripadnik Vojske Jugoslavije, optužen da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva prilikom rata na Kosovu 1999. godine, Vlado Zmajević, osuđen je u srijedu odlukom Višeg suda u Podgorici na četrnaest godina zatvora.

Presudu Zmajeviću izrekao je predsjednik sudskog vijeća Dragoje Jovović, koji je u obrazloženju presude saopštio da je nesumnjivo dokazano izvršenje ratnog zločina, jer su na to ukazali svjedoci, kao i da je i sam optuženi Zmajević priznao to djelo tokom saslušanja u prvom istražnom postupku, iako je kasnije negirao prvobitni iskaz.

Advokatica Ljiljana Koldžić, branilac Zmajevića, saopštila je da je šokirana presudom jer smatra da je osuđen bez ijednog dokaza, dok je advokat oštećenih porodica, Ljoro Markić, prenio njihovu ocjenu da je izrečena kazna blaga.

Zmajević je optužen da je 30. marta 1999. godine, kao dobrovoljac, u selu Žegra kod Gnjilana, učestvovao u ubistvu građana albanske nacionalnosti, na način što je vatrenim oružjem ubio tri osobe, a četvrtu - žensku osobu, usmrtio je nožem.

“Zmajević, za vrijeme oružanih sukoba, između naoružanih pripadnika naoružane vojne organizacije takozvane OVK i pripadnika Vojske Jugoslavije, kršeći pravila međunarodnog prava IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, kao vojnik dobrovoljac pripadnik III pješadijaskog bataljona VJ, prema licima koja nijesu neposredno učestvovala u neprijateljstvima pripadnicima albanske nacionalnosti, nije postupao u svakoj prilici čovječno i bez ikakve diskriminacije zasnovane na nacionalnom porijeklu, vjeri i ubjeđenju, već je vršio ubistva civilnog stanovništva albanske nacionalnosti i pljačkanje njihove imovine", piše u optužnici.

Bivši dobroboljac, koji je prema optužnici ubio nedužne ljude jer mu je jedan od njih odgovorio na albanskom jeziku, ima pravo da se žali na presudu Apelacionom sudu.

XS
SM
MD
LG