Linkovi

Bivši šef nemačkih obaveštajaca upozorava na opasnost deljenja podataka sa Austrijom


August Haning, bivši šer nemačke spoljne obaveštajne službe (BND), snimljen na sastanku u Berlinu, 4. decembra 2008.
August Haning, bivši šer nemačke spoljne obaveštajne službe (BND), snimljen na sastanku u Berlinu, 4. decembra 2008.

Bivši šef nemačke obaveštajne službe rekao je da NATO tajne nije bezbedno deliti sa Austrijom, dodatno podgrevajući rastuću zabrinutost među zapadnim obaveštajnim agencijama zbog bliskih veza austrijskih ministara i Rusije.

Strahovi su se pojavili povodom bezbednoste pouzdanosti Austrije nakon što je austrijska policija krajem februara upala u sedište domaće obaveštajne agencije te zemlje i zaplenila neka poverljiva dokumenta. Taj potez odmah je izazvao optužbe da ga je austrijska desničarska vlada naredila iz političkih razloga.

"Postoji, naravno, ekstremni oprez kada se dele informacije", rekao je August Haning, bivši šef Nemačke inosrane obaveštajne službe, BND, za nemački list Bild. "Ključno je za međunarodno deljenje obaveštajnih podataka da sve strane budu sigurne da su osetljive informacije bezbedne u partnerskoj službi. Tajnost mora biti sačuvana. To je, naravno, nevrovatno komplikovano kad imate situaciju kao što je to u Austriji", dodao je on.

Visoki zvaničnici Slobodarske partije, koja je u koalicionoj vladi sa konzervativnom Austrijskom narodnom partijom (OVP), pozvali su na ukidanje zapadnih sankcija Rusiji, uvedenih 2014. godine zbog ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim. Austrija je izbegla koordinisano zapadno proterivanje ruskih diplomata, nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna i njegove ćerke u Britaniji ranije ove godine, za šta je optužen Kremlj.

Naglašena bliskost između Slobodarske partje i Kremlja dodatno je pojačana prošle nedelje kada je ruski lider Vladimir Putin bio gostujuća zvezda na venčanju ministarke spoljnih poslova Austrije, Karin Knajsel, održanom u vinogradu u bajkovitim brdima Štajerske u južnoj Austriji. Putinovo prisustvo pretvorilo je privatni događaj u visoko politički i odmah izazvalu bujicu kritike u medijima zato što se Knajselova uputila duboki naklon uz spušteno koleno ruskom predsedniku.

Austrijska ministarka Karin Knajsel poklanja se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu nakon odigranog valcera.
Austrijska ministarka Karin Knajsel poklanja se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu nakon odigranog valcera.

​"Klečanje ispred Putina je sramota", napisao je austrijski dnevnik Standard, dodajući: "Ministarka spoljnih poslova izgubila je sav kredibilitet načinom na koji se odnosila prema Vladimiru Putinu".

Vašington post prošle nedelje je objavio, dan pre venčanja Knajselove, da je nekoliko zapadnih obaveštajnih agencija obustavilo deljenje osetljivih informacija sa austrijskim kolegama, uzbunjenih da bi njihove tajne mogle biti podeljene sa Moskvom.

Sve toplije veze

Antiimigraciona austrijska Slobodarska partija, koju je osnovao bivši SS oficir 1950-ih godina, ušla je u vladu krajem prošle godine. Partija je potpisala formalni sporazum o saradnji sa Putinovom strankom Ujedinjena Rusija 2016. U junu, Putin je naglasio otopljavanje veza između Beča i Moskve, kada je izabrao Austriju za svoju prvu zvaničnu radnu posetu nakon što je ponovo izabran u martu.

Februarski upad policije u astrijsku domaću obaveštajnu agenciju, BVT, zvanično je izveden kao deo zajedničke operacije sa Južnoj Korejom u sklopu istrage štampanja lažnih severnokorejskih pasoša u Austriji, tvrde vladini zvaničnici. Ali, insajderi u austrijskoj obaveštajnoj službi veruju da je upad imao zlokobniju namenu i da je verovtno bio deo napora da se pronađe povod za zamenu sadašnjih zvaničnika sledbenicima Slobodarske partije.

Putin je u sredu insistirao na tome da je njegovo prisustvo venčanju Knajselove čisto privatne prirode. Ali, rekao je novinarima u crnomorskom odmaralištu Soči da su tokom proslave bili u mogućnosti da priča i sa ministarskom spoljnih poslova, i sa austrijskim kancelarom. Pohvalio je Austriju zbog "organizovanja dijaloga između Rusije i Evropske unije".

Austrija, partner NATO-a, nije jedina zemlja zbog koje se oglašavaju alarmi kod zapadnih šefova obaveštajaca, usled rasta populističkih partija, prijateljski nastrojenih prema Putinu, širom Evrope. U martu, Glas Amerike izvestio je da američke obaveštajne agencije vrše procenu koji bi obaveštajni podaci mogli da se dele sa italijanskim kolegama, nakon formiranja koalicione vlade u Rimu u kojoj učestvuje i desničarska Liga i antisistemski Pokret pet zvezdica. Kao i Slobodarska partija Austrije, i italijanska Liga ima formalni pakt o saradnji sa Jedinstvenom Rusijom Vladimira Putina.

Arhiva - Austrijski kancelar, Sebastijan Kurc, gestikulira dok stoji sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Beču, tokom Putinove posebe Austriji, 5. juna 2018.
Arhiva - Austrijski kancelar, Sebastijan Kurc, gestikulira dok stoji sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Beču, tokom Putinove posebe Austriji, 5. juna 2018.

Zvaničnici američkih obaveštajnih agencija rekli su za Glas Amerike da strahuju od veza sa Moskvom. "Bezbednosni rizici će očigledno porasti", rekao je jedan od njih, govoreći pod uslovom anonimnosti. "Biće oštrog opadanja onoga što dajemo Italijanima, mada to neće uticati na našu razmenu kada je reč o džihadistima ili terorističkim pretnjama", rekao je zvaničnik američke kontraobaveštajne službe.

Pokret pet zvezdica i Liga pritive se sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji, tvrdeći da su one naštetile Italiji, kao i Rusiji. Nekoliko italijanskih regiona koje kontroliše Liga, 2016. usvojilo je rezoluciju kojom se poziva vlada u Rimu da podrži rusku aneksiju Krima i da prizna da je poluostrvo deo Rusije.

Odnosi između SAD i italijanskih obaveštajnih agencija nisu tako bliski poput odnosa sa nekim drugim zapadnim i NATO zemljama. Ti odnosi SAD i Italije pretrpeli su štetu 2009, kada je italijanski sud osudio u odsustvu bivšeg šefa CIA-ine ispostave i 22 drugih Amerikanaca, od kojih su gotovo svi operativci Agencije, zbog njihove umešanosti u kidnapovanje muslimanskog sveštenika na ulicama Milana 2003 i njegovo prebacivanje u Egipat.

XS
SM
MD
LG