Linkovi

Bivša premijerka Tajlanda osuđena za korupciju dobila srpski pasoš


Bivša premijerka Tajlanda, sada državljanka Srbije, Jingluk Šinavatra, Foto: (AP Photo/Sakchai Lalit, File)
Bivša premijerka Tajlanda, sada državljanka Srbije, Jingluk Šinavatra, Foto: (AP Photo/Sakchai Lalit, File)

Vlada je na sednici 27. juna ove godine donela rešenje o prijemu u državljanstvo Republike Srbije bivše premijerke Tajlanda Jingluk Šinavatre, koja je u svojoj zemlji osuđena na pet godina zatvora zbog korupcije.

Navodi se da vlada donosi rešenje "na osnovu člana 19, stav 1. i 3, Zakona o državljanstvu", a u stavu 1 stoji da "u državljanstvo Republike Srbije može biti primljen i stranac čiji bi prijem u državljanstvo Republike Srbije predstavljao interes za Srbiju".

Odluku je potpisala premijerka Ana Brnabić 27. juna, a objavljena je dan kasnije u Službenom glasniku.

Brat Jingluk Šinavatre, Taksin Šinavatra postao je premijer Tajlanda 2001. godine, a 2006. je svrgnut sa vlasti.

Mediji prenose da je tri godine kasnije dobio počasno državljanstvo Crne Gore.

Pre dve godine Ralf Fajns postao je državljanin Srbije jer je na najlepši mogući način u svetu promovisao našu zemlju i kulturu, objasnila je tada premijerka Srbije Ana Brnabić.

Pre njega državljanstvo Srbije dobio je proslavljeni holivudski glumac Stiven Sigal, baletski igrač Sergej Polunjin, fudbaler Gabrijel Kleverson Kordova Kleo, bivši košarkaši KK Crvena zvezda Demarkus Nelson i Čarls Dženkins, kao i Aleksej Nefedov, ruski džudista. Srpski pasoš dodeljen je i fudbaleru Crvene zvezde Evandru Goebelu.

Prema navodima srpskih medija pre dve godine – ko donosi odluku koji strani državljanin dobija državljanstvo, iz kabineta premijerke su objasnili da su Zakonom o državljanstvu Republike Srbije propisani svi slučajevi kada strani državljanin može da stekne državljanstvo Republike Srbije. To su – stalno nastanjenje, brak sa našim državljaninom, osobe koje su iseljenici iz RS i lica koja su rođena na teritoriji RS, a žive u drugoj zemlji, odnosno državljani su te zemlje. I konačno, to su stranci čiji bi prijem u državljanstvo predstavljao interes za Republiku Srbiju, kako prenosi dnevni list Politika.

Kriterijumi zavisi od slučaja prijema. Interes Republike Srbije za prijem stranog državljanina u naše državljanstvo može biti ekonomski, sportski, kulturni ili naučni, a procedura zavisi od slučaja. Za sve slučajeve, osim u slučaju stranaca čiji bi prijem u državljanstvo predstavljalo interes za Republiku Srbiju, odluku donosi Ministarstvo unutrašnjih poslova,” naveli su tada iz kabineta Ane Brnabić.

XS
SM
MD
LG