Linkovi

Iračka vojska u centru Ramadija


Irački vojnici na položajima u severnom Ramadiju.
Irački vojnici na položajima u severnom Ramadiju.

Irački vojnici vode žestoke borbe sa ekstremistima Islamske države u centru Ramadija, u nastojanju da povrate kontrolu nad gradom koji je pao u ruke islamista pre sedam meseci.

Saba al-Numani, portparol iračke službe za antiterorizam saopštio je da se borbe odvijaju u četvrtima oko kompleksa vladinih zgrada uz podršku vojne avijacije. Irački vojnici uklanjaju nagazne mine dok napreduju u zauzimanju grada. Numani je izjavio za Francusku novinsku agenciju da će grad biti očišćen od ekstremista u naredna 72 sata.

Avioni koalicije koju predvode SAD izvršili su vazdušne udare na mete Islamske države na periferiji grada. Portparol američke vojske, pukovnik Stiv Voren, izjavio je da ti udari pokazuju borcima Islamske države da nemaju gde da se sakriju.

Pad Ramadija u ruke Islamske države u maju bio je veliki udarac za iračku vladu i vojsku.Napori da se ponovo osvoji grad koji se nalazi 100 kilometara zapadno od prestonice, Bagdada, traju mesecima, uz okršaje na periferiji i nastojanja da se preseku linije snabdevanja ekstremista.

Velika operacija ponovnog osvajanja grada počela je u novembru.

XS
SM
MD
LG