Linkovi

BIRN: Polovičan učinak vlade za sto dana


Aleksandar Vučić, premijer Srbije
Aleksandar Vučić, premijer Srbije

U odnosu na zadatke koje je sama sebi postavila učinak srpske Vlade je u prvih 100 dana polovičan, ocenili su danas predstavnici Balkansle novinske istraživačke mreže.

Predstavnici BIRN-a - Balkanske istraživačke novinske mreže ocenili su danas prvih 100 dana Vlade kao dinamičan period u kome je Vlada, naročito sa stranim investitorima radila netransparentno.

U odnosu na zadatke koje je sama sebi postavila učinak srpske Vlade je u prvih 100 dana polovičan, ocenili su danas predstavnici Balkansle novinske istraživačke mreže, a kako je rekla Jelena Bojović iz Naleda prvih 100 dana, ali i celu poslednju godinu karakteriše velika nestabilnost u očekivanjima privrede od Vlade:

"Ono što karakteriše i ovih 100 dana i poslednjih godinu dana ove Vlade, ili nove Vlade, jesu stalne izmene propisa, novi nacrti, novi predlozi, novi ljudi na čelu različitih ministarstava. Sve u svemu jedna velika nestabilnost u očekivanjima koje privreda može da ima od jedne Vlade, što je najveći problem u funkcionisanju privrednog okruženja u Srbiji."

Nestabilnost se ogleda u promeni tri ministra privrede i finansija u proteklih godinu dana, tri nacrta zakona o planiranju i izgradnji i dva nacrta zakona o radu, objasnila je Bojović.

Po mišljenju Nemanje Nenadića iz organizacije Transparentnost Srbija najveći problem u proteklom periodu, ali i za vreme nekih ranijih Vlada je netransparentno poslovanje sa stranim investitorima. Takvi aranžmani pojačavaju njihovu visoku rizičnost jer isključuju primenu pravila o konkurenciji, istakao je Nenadić i dodao da, za razliku od ranijih Vlada, sadašnja nema izgovor koalicije za neobavljen posao:

"Suštinski, nova stvar je da mi sada imamo Vladu koja više nema jedan izgovor koji su imale sve prethodne, još od 1998. godine do danas. A to je taj izgovor koalicije – mi bismo nešto uradili, ali eto imamo koalicione partnere koji nam ne daju, koji imaju taj ucenjivački kapacitet. I zbog toga ne mogu da prođu neki važni zakoni, ne može da prođe ova ili ona mera. Upravo taj izgovor više ne postoji."

Govoreći o učinku u sistemu obrazovanja urednik u izdavačkoj kući “Fabrika snova” Dejan Ilić je rekao da se ne može govoriti o 100 dana, već o trećoj godini mandata. Nije urađeno ništa u tom sistemu, ali to je i dobro kada se pogleda šta su uradili u drugim oblastima, ocenio je Ilić.

XS
SM
MD
LG