Linkovi

Njujork ulaže stotine miliona dolara u razvoj visoko-tehnološke industrije


Biotehnološki poslovni inkubatori
Biotehnološki poslovni inkubatori

Grad i država Njujork su za pobornike bioinženjeringa razvili koncept nazvan inkubatori koji obezbeđuje potpuno opremljeni poslovni prostor za kvalifikovane kompanije u začetku. Takvih inkubatora širom Njujorka ima oko 40.

Harlem Bioprostor je prvi poslovni inkubator za biomedicinski inženjering koji finansira grad Njujork. Tu mladi pronalazači za relativno nisku cenu, u koju su uključeni prostor za radni sto I laboratorija, imaju mogućnost da svoje ideje pretvore u biznis . Sirovine nabavljaju i plaćaju sami.

“Ovo je odlično zato što nije skupo, a ima laboratoriju kakva nam je potrebna. Jedino što treba da uradim je da naručim hemikalije za eksperiment”, kaže hemijski preduzimač Tajler Pur.

Pur i njegov partner pokušavaju da naprave preparat koji bi potpuno uništavao bakterije. Preparat koji bi se koristio u domaćinstvu, na primer nanosio na sunđer ili na bilo šta drugo što je potrebno dezinfikovati. Njegov i cilj ostalih 17 korisnika ovog bio prostora je da pronađu rešenje za problem sa kojima se suočava biomedicina.

Edvin Vaskez traži lek za bolesti poput Alchajmera i Parkinsona. On kaže da su okruženje i iskustva drugih korisnika bioprostora veliki plus.

“Nema ništa bolje nego kada ste okruženi ljudma, a radite na nečem uzbudljivom. Onda odete u kafeteriju, pričate sa kolegama, odjednom neko vam kaže da zna inovatora koji radi na sličnom projektu, sa kojim stupite u kontakt i tako se stvari odvijaju dalje.“

Poznate bolnice i naučni centri podržavaju rad inovatora poput Kejt Roklin, koja je osnovala kompaniju Imunovent. Ona je smislila novi način uspostavljanja dijagnoze na alergiju tako što umesto standardnog bockanja iglama, uzima bris iz grla i nosa.

“Rezultati su precizniji, čak puno precizniji od uzimanja uzorka krvi ili testiranja na koži. Jednim uzimanjem brisa iz nosa i grla pacijent se testira na čitavu lepezu od 72 alergena.Ustanovili smo da se uzorcima krvi alergije na kikiriki otkrivaju u 50 odsto slučajeva, a mi ih otkrijemo u 99 odsto. Znači, naša dijagnoza, alergije na kikiriki, je puno preciznija, a to je jako važno jer simptomi alergije na kikiriki mogu biti opasni po život.”

U projekat bioposlovnih inkubatora, grad Njujork je uložio 600 hiljada dolara, a sudeći po rečima izvršnog direktora Bioprostora Metjua Ovensa, od novembra prošle godine zabeleženi su značajni rezultati.

“Već imamo kompanije koje šalju svoje proizvode kupcima i ubiru prihod. Ja mislim da je to dokaz apsolutnog uspeha.

Prvobitni cilj ovih inkubatora bio je da se omoguće uslovi za započinjanje nekog biznisa koji će zaživeti i postati finansijski održiv, a Harlem Bioprostor inkubator koji je okupio mlade inovatore nudi tu mogućnost.
XS
SM
MD
LG