Linkovi

Biofabrikacija - metoda budućnosti


Grupa naučnika sa različitih univerziteta širom Južne Karoline, stvara i razvija ljudsko tkivo uz pomoć trodimenzionalnog bio štampača poznatog kao Palmeto.

Grupa istraživača sa medicinskog fakulteta Južne Karoline, koristi trodimenzionalne biološke štampače u procesu nazvanom biofabrikacija, da bi u laboratorijama odgajila novo tkivo, koje bi jednog dana moglo da se upotrebi za razvoj ljudskih organa za presađivanje.

Više od stotinu hiljada pacijenata nalazi se na spisku za presađivanje bubrega u Sjedinjenim Državama. Čak i oni srećni pacijenti, koji dobiju bubreg, suočeni su sa opasnošću da organizam odbaci organ, ili da lekovi ne mogu da ublaže bol. Zbog toga, u Južnoj Karolini, istraživači pokušavaju da spreče posledice i rade na biofabrikaciji :

“U biofabrikaciji koristimo osnovne tehnike bioinženjeringa da bismo stvorili nova tkiva i poboljšali zdravlje Amerikanaca”, kaže Majkl Jost sa medicinskog fakulteta Južne Karoline.

Jost sa saradnicima, sa različitih univerziteta širom Južne Karoline, stvara i razvija ljudsko tkivo uz pomoć trodimenzionalnog bio štampača poznatog kao Palmeto.

Grupa istraživača se nada da će uz njegovu pomoć jednog dana razviti ljudske organe koji bi mogli da se presade pacijentima.

Jost ukazuje da je taj cilj i dalje daleko, ali da postižu uspeh:

“Uspeli smo da stvorimo novu krvnu mrežu pomoću koje možemo da razvijemo nova tkiva za pankreas, jetru i bubrege.”

Istraživač i stručnjak za 3D štampač, Sara Grejs Denis, često priprema specijalno bio-mastilo, koje se sastoji od polimera i ćelija, koje se čuvaju na temperaturi od 4 stepena Celzijusa, pre nego što se stave u inekciju:

“Ujednačena smesa je podjednako rapoređena u bio-mastilu tako da svaka kap sadrži skoro isti broj ćelija pri štampanju. U svakom laboratorijskom sudu nalazi se oko million i po ćelija. “

Štampač Palmeto je opremljen ultraljubičastim zracima kojima se sterilišu ćelije. Posle štampanja, istraživači ubacuju u Petrijevu posudu belančevine, soli, glukozu, i još neka jedinjenja da bi olakšali ćelijama da dospeju do krvne mreže. Zahvaljući uspesima, doktor Jost i saradnici dobili su brojne pohvale i novac za nastavak istraživanja.

XS
SM
MD
LG