Linkovi

Slavlje i oprez u SAD


Slavlje u Njujorku zbog ubistva Osame bin Lidena

Vijest da je najtraženiji terorista na svijetu ubijen očekivano je izazvala slavlje širom Sjedinjenih Država, kao i osjećaj olakšanja. Već su međutim primjetne i pojačane mjere bezbjednosti u Vašingtonu, Njujorku kao i drugim većim gradovima, zato što se strahuje od moguće odmazde.

Američki predsjednik je nešto prije ponoći, u obraćanju naciji iz Bijele kuće, objavio vijest koju su Amerikanci željno iščekivali gotovo deset godina.

"Mogu da saopštim američkom narodu i svijetu da su Sjedinjene Države izvele operaciju u kojoj je ubijen Osama bin Laden, lider al-Kaide i terorista koji je odogovoran za ubistvo hiljada muškaraca, žena i djece. Pravda je izvršena”.

Obamin govor izazvao je slavlje širom Sjedinjenih Država. Ubzo nakon njegovog obraćanja, hiljade ljudi okupile su se ispred Bijele kuće.

"Mnogi od nas su odrasli sa sjećanjem na terorističke napade 11. septembra i uz stalno prisustvo terorističkih prijetnji. Tako da je ovo divan trenutak za sve nas.”

"Osjećamo se kao da smo se konačno osvetili. Ovo je pobjeda i dan slobode za našu generaciju.”

Slavljenička atmosfera bila je i na njujorškom Tajms Skveru.

Državna sekretarka Hilari Klinton daje izjavu povodom bin Ladenove smrti
Državna sekretarka Hilari Klinton daje izjavu povodom bin Ladenove smrti

“Riječ je o odličnom razvoju događaja. Bilo je krajnje vrijeme da ga pronađemo i pravda je, kako je i predsjednik rekao, izvšena. Srećna sam.”

“Drago mi je što je ta prijetnja uklonjena iz naše zemlje i svijeta.”

Porodice žrtava terorističkog napada na Sjedinjene Države izrazile su olakšanje nakon vijesti o bin Ladenovoj smrti. Al i Morin Santora izgubili su 23-ogodišnjeg sina Kristofera.

“Bila sam presrećna. Dugo sam čekala na ovaj dan, Dugo sam čekala da bude pronađen.”

Američki zvaničnici međutim ističu da je prijetnja od terorističkih napada na Sjedinjene Države i dalje prisutna, ako ne i povećana nakon ubistva lidera al-Kaide. Predsjednik je sinoć pozvao Amerikance da budu na oprezu, dok je Stejt Dipartment već upozorio građane koji putuju ili žive u inostranstvu da, zbog opasnosti od povećanja nasilja protiv američkih građana, ograniče kretanje van svojih domova i hotela i da izbjegavaju masovna okupljanja i demonstracije.

Takođe je podignut nivo bezbjednosti u američkim ambasadama širom svijeta koje će, kako je najavljeno, nastaviti da rade koliko to bude moguće. Državna sekretarka Hilari Klinton kazala je na današnjoj konferenciji za novinare da smrt Osame bin Ladena neće zaustaviti borbu protiv Al Kaide i njene vladavine terorora.

“Nemilosrdno ćemo goniti ubice koji napadaju nevine ljude. Borba se nastavlja i nećemo popustiti. Naša poruka Talibanu ostaje ista, ali možda danas ima još veće značenje – nećete nas izmoriti i ne možete da nas porazite.“

U Vašingtonu, Njujorku i ostalim većim gradovima već je pojačano policijsko prisustvo, dok se narednih dana očekuju oštrije mjere bezbjednosti u podzemnim željeznicama i na aerodromima.

“Teroristi će iskoristiti bin Ladenovu smrt ili da ubrzaju napad na SAD ili da ga planiraju”, navodi bivši specijalni agent Federalnog istražnog biroa Bred Geret.

Bezbjednosne agencije, kako se očekuje, naročito će se fokusirati na teroriste na domaćem tlu, centrale Al Kaide i Talibana u Avganistanu i Pakistanu, te Al Kaidu na Arabijskom poluostrvu.

“Američka vlada je danas vjerovatno u visokom stanju pripravnosti kada je riječ o obavještajnim podacima.”

Federalni istražni biro već je korigovao spisak najtraženijih terorista u svijetu i pored podataka o Osami bin Ladenu stavio oznaku - “mrtav”.

XS
SM
MD
LG