Linkovi

Bez fotografija ubijenog Bin Ladena


Bez fotografija ubijenog Bin Ladena
Bez fotografija ubijenog Bin Ladena

Američki predsednik Barak Obama odlučio je da ne objavi fotografije ubijenog Osame bin Ladena napravljene pošto su ga u ponedeljak rano ujutro ubili američki komandosi.

Portparol Bele kuće Džej Karni izjavio je da je predsednik Obama odlučio da nema svrhe objavljivati bilo koju fotografiju, jer bi suviše eksplicitni sadržaj mogao da ugrozi nacionalnu bezbednost i podstakne nasilje. Predsednik Obama je odluku objavio u današnjem intervjuu za TV mrežu CBS, dodajući da ne sumnja da su američki vojnici ubili Bin Ladena i da je čoveka koji je stajao iza terorističkih napada 11. septembra stigla pravda.

A kako je Bela kuća ranije saopštila, lider al-Kaide Osama bin Laden nije bio naoružan kad su ga američki specijalci ubili u Pakistanu. Džej Karni rekao je novinarima da je Bin Laden pružio otpor komadosima američke mornarice koji su napali kompleks u kojem se krio.

Bin Laden i njegova porodica pronađeni su na drugom i trećem spratu. Postojala je zabrinutost da bi Bin Laden mogao da pruži otpor prilikom operacije, što je i bio slučaj. U sobi sa njim bila je žena koja je jurnula na američkog komadosa, ona je pogođena u nogu, ali nije ubijena. Bin Laden je potom ubijen. Nije bio naoružan“.

Karni nije pružio dodatne detalje o tome kako je Bin Laden pružio otpor američkim komandosima.

Predstavnik Bele kuće istakao je da će odluka o tome da li bilo koji deo „video snimka“ napada može i treba da bude objavljen u javnosti biti doneta naknadno.

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije Lion Paneta preneo je detalje akcije zakonodavcima iz Predstavničkog doma i Senata na jučerašnoj sednici iza zatvorenih vrata.

Bila je ovo najbolja obaveštajna informacija o Bin Ladenu još od Tora Bore. Imali smo obavezu da preduzmemo akciju. Zato je presednik preduzeo korake koje je preduzeo“.

U intervjuu za časopis Tajm, direktor CIA-e ukazao je da su Sjedinjene Države donele odluku da ne uključe pakistanske vlasti u napad iz straha da bi informacija mogla da procuri do onih koji su bili meta.

Pakistanska vlada nije dobila informacije o misiji, sve dok helikopteri nisu napustili vazdušni prostor te zemlje.

Osama Bin Laden je ubijen samo nekoliko meseci pre desete godišnjice napada al-Kaide na Sjedinjene Države, 11. septembra 2001.

Inače, portparol Džordža Buša mlađeg izjavio je da je bivši američki predsednik odbio poziv da se pridruži svom nasledniku Baraku Obami sutra u Njujorku tokom ceremoniji koja će se održati na mestu gde su se nalazile kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra. Bušov portparol rekao je da je 43. predsednik SAD zahvalan na pozivu, ali da želi da ostane van pažnje javnosti sada kada više nije na najvišem položaju u državi. Predesnik Barak Obama u četvrtak treba da se sastane sa porodicama nekih od žrtava napada na Svetski trgovinski centar 11. septembra 2001.

XS
SM
MD
LG