Linkovi

Reakcije na Bliskom istoku


Demonstranti protiv vlade u Jemenu posmatraju u svom šatoru izjavu američkog predsednika o smrti vođe Al-Kaide, Osame bin Ladena
Demonstranti protiv vlade u Jemenu posmatraju u svom šatoru izjavu američkog predsednika o smrti vođe Al-Kaide, Osame bin Ladena

Vest o smrti Osame bin Ladena uglavnom je sa dobrodošlicom prihvaćena širom Bliskog istoka.

Turski predsednik Abdula Gul rekao je da ubistvo bin Ladena od strane američkih snaga pokazuje da svi teroristi na kraju budu uhvaćeni - živi ili mrtvi.

U Izraelu, jednoj od ključnih meta bin Ladenove mržnje, premijer Benjamin Netanjahu nazvao je smrt lidera Al Kaide snažnom pobedom pravde.

U Iraku, u kome su se pod stegom lokalne grupe Al-Kaide dogodila neka od najgorih sektaških nasilja, izražen je optimizam. Iračke snage bezbednosti ipak su stavljene u visok stepen pripravnosti zbog mogućih napada iz osvete.

Saudijska Arabija, bin Ladenova otadžbina, saopštila je preko svoje zvanične novinske agencije kako se nada da će njegova smrt doprineti nastojanjima na suzbijanju terorizma.

Međutim, palestinska islamistička grupa Hamas osudila je njegovo ubistvo nazvavši bin Ladena "svetim arapskim borcem". Ministri u Bahreinu, Kuvajtu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima odbili su da komentarišu smrt bin Ladena.

U Jemenu, zemlji iz koje potiču bin Ladenovi preci, jedan funkcioner koji je tražio da mu se ne objavi ime, izjavio je za agenciju Rojters kako se nada da će bin Ladenova smrt, kako je rekao, "iskoreniti terorizam svuda u svetu".

XS
SM
MD
LG