Linkovi

Al-Kaida potvrdila bin Ladenovu smrt


Al-Kaida potvrdila bin Ladenovu smrt

Teroristička mreža Al-Kaida poziva muslimane širom sveta da osvete smrt njenog lidera, Osame bin Ladena, koga su ubili pripadnici američkih specijalnih snaga.

Američka grupa za praćenje interneta, SITE Intelidžens, navela je danas saopštenje koje se pripisuje Al-Kaidi, u kome se prvi put potvrđuje smrt njenog lidera.

U saopštenju objavljenom na ekstremističkim sajtovima pomenuta teroristička mreža obećava da će nastaviti sa napadima na Amerikance i njihove saveznike, kako unutar tako i van Sjedinjenih Država. Al-Kaida takođe obećava da će uskoro objaviti audio poruku za koju kaže da je bin Laden snimio nedelju dana pre svoje smrti.

Američki funkcioneri odgovorili su na to saopštenjem da su "u ekstremno budnom stanju" zbog mogućnosti napada iz osvete.

U svom saopštenju Al-Kaida poziva Pakistance da se podignu protiv svoje vlade i, kako je rečeno, "očiste" svoju zemlju od sramote koja joj je naneta time što je bin Laden ubijen u Pakistanu.

Ubistvo bin Ladena podstaklo je danas nekoliko stotina ljudi u jugozapadnom pakistanskom gradu Kveti da demonstriraju protiv Sjedinjenih Država. Jedan muslimanski sveštenik rekao je da će smrt lidera Al-Kaide proizvesti pojavljivanje hiljada drugih Osama.

Rasprostranjeni antiamerikanizam u Pakistanu podstaknut je desetogodišnjim ratom u susednom Avganistanu i nastojanjima američke Centralne obaveštajne agencije da likvidira ekstremiste koji žive u pakistanskim plemenskim područjima.

Ranije danas, finkcioneri pakistanskih obaveštajnih službi saopštili su da im je jedna od bin Ladenovih supruga rekla da je pet godina provela u kompleksu u kome je teroristički lider ubijen. Isti funkcioneri kažu da je Jemenka pod imenom Amal jedna od najmanje tri bin Ladenove supruge. Nije poznato da li se njegove druge supruge ili bilo ko od rođaka nalazi u rukama pakistanskih vlasti.

XS
SM
MD
LG