Linkovi

Pakistan znao za Bin Ladena?


Portparol avganistanskog ministarstva odbrane Zahir Azimi (arhivski snimak)
Portparol avganistanskog ministarstva odbrane Zahir Azimi (arhivski snimak)

Predstavnik avganistanskog Ministarstva odbrane, Zahir Azimi, tvrdi da je pakistanska obaveštajna agencija morala da zna da se Bin Laden krio u kući nedaleko od jedne pakistanske vojne akademije, pre nego što su ga ubile specijalne američke snage.

Azimi je danas na konferenciji za štampu rekao da je lokacija kuće u gradu Abotabadu, u kojem se nalazi vojni garnizon, značila da pakistanske vlasti znaju ko živi tamo.

Azimi je rekao da je bin Ladenovo sklonište moralo da bude poznato ne samo "tako moćnoj" obaveštajnoj agenciji poput Pakistanske obaveštajne agencije ISI već i, kako se izrazio, nekoj veoma slaboj vladi sa slabom obaveštajnom službom' Azimi je dodao da se agencija ISI suočava sa mnogim pitanjima na koje treba da pruži odgovor.

Pakistanski premijer Jusuf Reza Gilani kazao je kako je činjenica da je bin Laden očigledno godinama živeo u tom kompleksu "propust za obaveštajne agencije čitavog sveta, a ne samo Pakistana.“ On je to izjavio danas, tokom posete Parizu.

Američki funkcioneri takodje traže odgovore na to kako je lider Al Kaide mogao da živi u luksuznom kompleksu u Abotabadu bez znanja pakistanskih vlasti ili pomoći neke spoljne mreže unutar Pakistana. Pakistanska policija i vojnici i danas sprečavaju svaki pristup u prostor oko pomenutog kompleksa.

XS
SM
MD
LG