Linkovi

BiH zabranila uvoz automobila starijih od 10 godina


Arhiva - Vremešni "Golf 2" na snegom prekrivenom putu u blizini Sarajeva, 18. januara 2018.
Arhiva - Vremešni "Golf 2" na snegom prekrivenom putu u blizini Sarajeva, 18. januara 2018.

Bosna i Hercegovina zabranila je uvoz polovnih automobila starijih od 10 godina, sa standardom Euro 4, odnosno najstariji automobil koji je dozvoljeno uvesti u ovu zemlju nadalje mora imati motor u skladu sa standardima Evro 5, ili najnovijim Evro 6.

Kako piše BH portal Klix.ba, tokom 2018. u BiH, uvezeno je 82.905 automobila, od čega su čak 72.380 bila polovna vozila. Uvoz je povećan, objašnjava se u tekstu, jer je javnost verovatno znala da se planira uvođenje novih propisa.

Oko 80 odsto registrovanih automobila u BiH je starije od deset godina, što BiH čini zemljom s najstarijim voznim parkom u Evropi.

Inače, Odluka o najnižem standardu prilikom uvoza vozila bila je zahtev Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima Federacije BiH, navodi portal.

Nadležni kao razloge za uvođenje novih mera navode doprinos boljoj ispravnosti vozila, smanjenu zagađenost, manje nesreća na putevima po BiH, što bi na kraju trebalo da približi BiH ispunjenju uslova za ulazak u EU u kontekstu smanjenja količine ugljen-dioksida u vazduhu.

XS
SM
MD
LG