Linkovi

Stanišljević osumnjičen za terorizam


Stanišljević osumnjičen za terorizam
Stanišljević osumnjičen za terorizam

Božidar Stanišljević koji je unio tri kilograma eksploziva, dvije puške, bombe, municiju i drugu opremu u sportsku dvoranu Borik u Banjaluci, što je otkriveno u antidiverzionom pregledu 8.januara, predat je danas Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. U dosadašnjoj istrazi, tokom koje su obavljeni razgovori sa više od stotinu lica, još nisu utvrđeni motivi ovog slučaja koji se tretira kao pokušaj terorističkog čina, saopštili su na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci, direktori policija Republike Srpske i Srbije.

Šezdesetjednogodišnji Božidar Stanišljević, koji je priznao da je unio naoružanje u sportsku dvoranu Borik u Banjaluci a koje je otkriveno 8.januara, dan uoči održavanja svečane akademije povodom Dana Republike Srpske, ispitan je danas u Tužilaštvu BiH u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo terorizam. Nakon toga tužilac je uputio Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana, a u ovom periodu bi se trebali prikupiti svi dokazi u cilju rasvjetljavanja ovog slučaja koji je izazvao dosta bure u Bosni i Hercegovini, ali i Srbiji o čemu svjedoči i današnji sastanak direktora policija Republike Srpske i Srbije Gojka Vasića i Milorada Veljovića u Banjaluci.

"Ja, kao direktor policije, i moji saradnici imali smo posebnu obavezu da preduzmemo sve da ovaj događaj bude rasvetljen do kraja. Jer, ako ne bude rasvetljen do kraja, uvek će postojati stepen sumnje da neko stoji iza ovoga, što nije nemoguće", kazao je Veljović.

U policiji Republike Srpske ne žele da špekulišu kada je naoružanje dospjelo u sportsku dvoranu Borik ali prema prvim saznanjima to se desilo nedavno.

"Pronadjeno naoružanje tu se zasigurno nije nalazilo dugo. Na njemu nije bilo prašine, a dvorana je na isti način do sada više puta pregledana", naveo je Vasić.

Tokom trodnevne istrage obavljeni su razgovori sa preko stotinu lica, a osim saradnje sa policijom Srbije pripadnici policije Republike Srpske ostvarili su konkate i sa Agencijom za istrage i zaštititu, Obavještajno-bezbjednosnom agencijom Bosne i Hercegovine, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare.

XS
SM
MD
LG