Linkovi

Nove preporuke za suzbijanje nasilja


Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden danas predstavlja predsedniku Obami predlog nove politike za suzbijanje oružanog nasilja

Kako izveštava novinar Glasa Amerike, preporuke stižu mesec dana posle masakra u jednoj osnovnoj školi u državi Konetikat. Incident je rasplamsao debatu kontroli nošenja ručnog oružja u SAD.

U oružanom incidentu u osnovnoj školi Sendi Bruk, jedan teško naoružani mladić ubio 20. đaka u nekoliko članova osoblja te škole. Cela Amerika je bila užasnuta i ožalošćena. Predsednik Obama je nekoliko dana kasnije pozvao na akciju.

“To više ne možemo da tolerišemo. Ovakve tragedije više ne smeju da se dogode. A, za to su potrebne promene.”

Dok su trajale sahrane žrtava masarkra, trajala je i nacionalna žalost. Predsednik Obama je postavio Potpredsednika Bajdena na čelo radne grupe za sprečavanje oružanog nasilja.

“Biće vredno našeg truda ako spasimo samo jedan život.”

Bajden je održao sastanke sa predstavnicima širokog spektra grupa, angažovanih u debate o kontroli oružanog nasilja, uključujući Udruženje vlasnika oružja, poznata kao En-Ar-Ej. Međutim, ta organizacija se zalaže za postojanje još više oružja.

Jedina oružje može da zaustavi rđavu individuu sa oružjem, je dobra dobra individua sa oružjem.”

Drugi pak tvrde da treba onemogućiti prodaju oružju potencijalnim napadačima, ali na način koji ne bi podrio ustavno pravo na nošenje oružja.

"Članovi En-Ar-Ej-a znaju da postoji rešenje, kojim se ne bi ukinulo pravo poštenim američkim građanima da poseduju oružje”, kaže aktivista Den Gros.

Potencijalne preporuke potpredsednika Bajdena uključuju zabranu prodaje automatskog oružja, strožije mere kontrole nabavke ručnog oružja i unapređenje sistema provere osoba koje ga kupuju kao i unapređivanje stručne pomoći mentalno poremećenim osobama. Međutim, analitičar Trevor Berns kaže da će rešenja doneta u Vašingtonu biti manjkava.

“Najviše me brine kozmetička zakonska rešenja. Postoji veliki rizik da će, na primer, posle zabrane prodaje automatskog oružja, neko reći: “Uspeli smo. Potapšimo se po leđima i sada svi možemo kući.’ I to bez obzira što problem ostaje isti.”

Međutim, mobilizacija koja je usledila posle masakra u Sendi huka, proteže se daleko izvan Vašingtona. Neke države, kao što su Njujork, razmišljaju o uvođenju jače kontrole oružja. Guverner Endrju Komo kaže:

Stvar je jednostavna. Niko ne ide u lov sa automatskom puškom. Nikom ne treba 10 metaka da bi ubio jednog jelena. Već je isuviše veliki broj nevenih ljudi nastradalo. Nastupilo je ludilo.”

Masakr u školi Sendi huk, zapanjio je zemlju, koja je uveliko naviknuta na nasilje. Preporuke Potpredsednika Bajdena dolaze u jeku nastavljenog univerzalnog zgražavanja nad incidentom u Konetikatu. Međutim, Kongres će razmaztrati njegov predlog kasnije ove godine, kada javnost više ne bude u istoj meri ogorčena kao danas.
XS
SM
MD
LG