Linkovi

Susret Bajden – Ši u Pekingu


Potpredsednik SAD, Džo Bajden i kineski predsednik, Ši Djinping uoči razgovora u Pekingu, 4. decembra 2013.
Potpredsednik SAD, Džo Bajden i kineski predsednik, Ši Djinping uoči razgovora u Pekingu, 4. decembra 2013.

Američki potpredsednik Džo Bajden se danas sastao u Pekingu sa kineskim predsednikom Ši Djinpingom, ali dvojica državnika nisu javno komentarisala kinesku novoproglašenu odbrambenu vazdušnu zonu, koja je proteklih dana dovela do pojačanih tenzija u regionu.

Posle prvog susreta sa kineskim predsednikom Ši Djinpingom, potpredsednik Džo Bajden je izjavio je da odnosi dve zemlje treba da budu zasnovani na poverenju. Medjutim, on nije pomenuo kinesku kontroverznu vazdušnu odbrambenu zonu koja je bila jedna od glavnih tema njegovih razgovora u Japanu:

„Mene su učili da verujem da promena predstavlja priliku za poboljšanje. U ovom slučaju to je prilika za jačanje regionalne bezbednosti, prilika za promenu po pitanjima klime i energije i niza drugih pitanja koja svet treba da rešava u narednih deset i više godina.“

Predsednik Ši takodje nije direktno pomenuo spornu odbrambenu zonu, rekavši samo da odnosi Vašingtona i Pekinga generalno beleže pozitivan razvoj:

„I medjunarodna situacija i prilike u regionu prolaze kroz duboke i kompleksne promene. Svetska ekonomija uzlazi u period dubinskih prilagodjavanja. Javljaju se nova regionalna žarišta, dok globalni izazovi poput klimatskih promena i energetske bezbednosti dobijaju na značaju. Svet u celini nije miran. Kao dve najveće svetske ekonomije i stalne članice Saveta bbezbednosti UN, Kina i Sjedinjene Države imaju važne odgovornosti u održavanju svetskog mira i stabilnosti i unapredjenju ljudskog razvoja i progresa. Jačanje našeg dijaloga i saradnje je jedini ispravan izbor.“

Američki zvaničnici, koji su želeli da ostanu anonimni, u medjuvremenu su izjavili da je potpredsednik Bajden izrazio zabrinutost Vašingtona u vezi sa tim pitanjem, rekavši da SAD ne priznaju tu zonu i da žele da Kina preduzme korake da smanji napetost u regionu. Isti američki zvaničnici kažu da je predsednik Ši takođe vrlo jasno izneo kineski pogled na zonu i teritorijalne sporove u toj oblasti.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova je medjutim javno komentarisalo kontroverznu odbrambenu zonu. Na konferenciji za novinare u sredu, portparol kineskog ministarstva inostranih poslova, Hong Lei rekao je da mnoge zemlje poštuju kinesku odbrambenu zonu:

„Do sada su 19 država, 3 regiona i 55 aviokompanija obavestili Kinu o preletu njihovih aviona. To znači da velika većina zemalja razume Kinu. Ljudi sve više shvataju da je ovo bezbednosna zona, a ne zona opasnosti. To je zona saradnje, a ne zona konfrontacije.“

Potpredsednik Bajden se kasnije danas sastao i sa potpredsednikom Kine, Lijem Juančaom, naglasivši pri tom da će odnosi Vašingtona i Pekinga zbog svog značaja uticati na tok 21. veka i da stoga zahtevaju visok stepen kontinuiranog angažovanja obe strane.
XS
SM
MD
LG