Linkovi

Bajden: SAD predane Avganistanu


Američki potpredsednik Džo Bajden i predsednik Avganistana Hamid Karzai
Američki potpredsednik Džo Bajden i predsednik Avganistana Hamid Karzai

Američki potpredsednik Džo Bajden rekao je da su Sjedinjene Države spremne da ostanu u Avganistanu i nakon 2014. ukoliko avganistanski narod to želi.

Bajden je, nakon sastanka sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem, istakao da će se američka obuka i pomoć nastaviti i posle 2014. i dodao da obe zemlje imaju isti cilj odnosno „stabilan, suvereni Avganistan".

U skladu sa sporazumom postignutim prošle godine, Sjedinjene Države treba da počnu povlačenje nekih vojnika ove godine i da do kraja 2014. predaju kompletnu odgovornost za bezbednost avganistanskim snagama

Bajden je rekao da se predaja bezbednosti avganistanskim snagama odvija po planu i da su se dve strane složile o tome kako će se tranzicija odigravati.

Bajden je iznenada doputovao u Avganistan u misiju utvrdjivanja činjeničnog stanja i procene napretka. On je rekao da Sjedinjene Države ne nameravaju da upravljaju Avganistanom, niti da se angažuju u, kako je rekao, „izgradnji nacije“, jer je avganistanski narod u potpunosti sposoban za te zadatke.

Tokom zajedničke konferencije za štampu sa Karzaijem, Bajden je rekao da su Sjedinjene Države „u velikoj meri osujetile“ zamah talibanskog ustanka, ali je dodao da je situacija i dalje nestabilna.

XS
SM
MD
LG