Linkovi

Kraljevsko venčanje u Butanu


Kraljevsko venčanje u Butanu
Kraljevsko venčanje u Butanu

Kralj Butana oženio se običnom gradjankom, na živopisnoj budističkoj ceremoniji. 31-godišnji kralj Džigme Hesar Vangčuk, najmladji momarh na svetu, oženio se 21-godišnjom Džetsun Pemom u manastiru iz 17. veka u Punaki, drevnoj prestonici Butana.

Kraljica, koja je inače kćerka jednog pilota, krunisana je posle niza rituala, kada je zauzela svoje mesto na prestolu. Venčanju su prisustvovale hiljade ljudi u tradicionalnim, šarenim nošnjama.

Kralj Vangčuk, koji se inače školovao na Oksfordu, postao je prvi ustavni kralj Butana 2008, dve godine nakon što je njegov otac, kralj Džigme Singje, dobrovoljno sišao s vlasti i naredio da se izradi ustav a zemlja postane parlamentarna demokratija.

Butan je državica od svega 635,000 stanovnika, smeštena na Himalijima izmedju Indije i Kine. Veoma se trudi da očuva svoju kulturu a svetski putnici koji su dobili retku priliku da ga posete, opisuju Butan kao zemlju iz bajke. Televizija je u kraljevstvo uvedena tek 1999, a većini stranaca nije dozvoljeno da udje u zemlju.


XS
SM
MD
LG