Linkovi

Nova inicijativa za zaštitu novinara


Ratni izveštač Mari Kolvin, snimljena na trgu Tahrir u Kairu, ubijena je u Siriji 2012.
Ratni izveštač Mari Kolvin, snimljena na trgu Tahrir u Kairu, ubijena je u Siriji 2012.

Protekla godina bila je rekordna po broju ubijenih novinara u svetu. Više od stotinu reportera poginulo je obavljajući svoj zadatak.

Protekla godina bila je rekordna po broju ubijenih novinara u svetu. Više od stotinu reportera poginulo je obavljajući svoj zadatak. Ujedinjene nacije nedavno su pokrenule novu inicijativu za bolju bezbednost pripadnika “sedme sile.”

Granatiranje sirijskog grada Homsa u februaru 2012. Zgrada u kojoj su bili smešteni strani novinari, direktno je pogodjena, a u napadu je poginula Mari Kolvin, poznata novinarka britanskog lista “Sandej tajmsa”, i mladi francuski fotoreporter Remi Ošlik, dok je njihov kolega iz “Sandej tajmsa”, fotoreporter Pol Konroj ranjen.

"Bili smo direktno pogodjeni. Bio sam ranjen u nogu, a moje kolege Mari Kolvin i Remi su poginuli,” kaže Konroj.

Na video snimku se vidi Remi Ošlik samo nekoliko trenutaka pre nego što je ubijen. Taj incident je bio jedan od najzapaženijih tokom 2012. Međutim, bilo je još mnogo drugih smrtonosnih napada na novinare.

Tačan broj varira, ali Ujedinjene nacije navode da je prošle godine više od stotinu novinara ubijeno na dužnosti, od kojih su mnogi bili ciljane mete. Krajem prošle godine na konferenciji u Beču, Ujedinjene nacije su pokrenule, takozvani “Akcioni plan za zaštitu novinara i borbu protiv nekažnjenih napada.”

Vilijam Horsli je saradnik Centra za slobodu medija na Univerzitetu u Šefildu.

Potrebno je da i javnost i mediji pomognu da ljudi povežu ubistvo novinara sa podrivanjem vladavine prava i stabilnosti društva,” kaže Horsli.

Na simpozijumu prošlog otkobra na Bi-bi-sijevom koledžu za novinarstvo, novinari iz celog sveta razmatrali su problem ciljanih napada na njihove kolege. Prošle godine u Somaliji je ubijeno 20 novinara. Omar Faruk Osman je član Udruženja novinara Somalije:

U Somaliji novinari stradaju ne samo od metaka, već im odsecaju glave,” kaže Osman.

U Pakistanu su ugroženi mediji koji su izveštavali o napadu na učenicu Malalu Jusafzai, koja je donedavno bila na lečenju u jednoj britanskoj bolnici, pošto je pogođena metkom u glavu od strane Talibana. Hamid Mir je novinar pakistanske TV stanice Geo.

“Taliban je objavio pravi rat protiv pakistanskih medija, jer mi podržavamo devojčicu Malalu Jusafzai.”

Bob Tajrer, pomoćnik urednika londonskog lista “Sandej tajms,” zahteva mnogo snažniju pravnu zaštitu novinara.

“Mislim da ubistvo novinara treba da bude proglašeno krivičnim delom protiv čovečnosti.”

Italijanski video reporter Andrea Bernardi pretrpeo je tešku saobraćajnu nesreću u Libiji, pre dve godine. On se vratio na dužnost u Siriju, odnosno na sirijsko-tursku granicu odakle je dao izjavu za Glas Amerike putem Skajpa.

Radio sam u mnogim kriznim područjima – Gazi, Avganistanu, Libiji, ali mislim da se nikada nisam osećao manje sigurnim nego u Siriji. U velikim gradovima nema linije fronta.”

Američki reporter Džejms Foli nije viđen još od novembra kada su ga oteli nepoznati naoružani napadači, što je još jedan podsetnik da novinarski posao postaje sve opasniji.
XS
SM
MD
LG