Linkovi

"Bez demarkacije granice sa CG nema liberalizacije viza za Kosovo"


Predsednik Kosova Hašim Tači i bivši izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček, 31. oktobar 2017.

Bivši izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček pozvala je poslanike Skupštine Kosova da ratifikuju sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i ponovila da bez ratifikacije ovog sporazuma neće biti ni liberalizacije viznog režima. Tokom dvodnevne posete Prištini Lunaček se sa novim izvestiocem Evropskog parlamenta za Kosovo Igorom Šoltesom sastala sa najvišim kosovskim zvaničnicima.

Ulrike Lunaček je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa novim izvestiocem Evropskog parlamenta za Kosovo Igorom Šoltesom rekla da je libralizacija viza za Kosovo u rukama poslanika Skupštine Kosova. Ona je pozvala kosovske parlamentarce da obezbede dve trećine glasova i ratifikuju Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

“Mogu vam reći, ako se ratifikacija ne desi onda neće biti ni vizne liberalizacije. Ukoliko se desi, onda postoji velika šansa, ne mogu da kažem 100 odsto, ali 98 do 99, da, desiće se. Jedini način da se dobije vizna liberalizacija jeste da se ratifikuje ovaj sporazum. Još jedan problem jeste korupcija na visokom novou, ali radilo se na tome još u prošlosti i Evropska unija ima to u vidu“, rekla je Lunaček.

Novi izvestilac za Kosovo Igor Šoltes rekao je Kosovo treba da ispuni uslove za viznu liberalizaciju kako bi njegovi građani mogli slobodno da putuju. On je naglasio da je na Kosovu zakonodavstvo prilično dobro, ali da je problem sprovođenje zakona.

“Bitno je naznačiti važnost zakonodavstva. Nije to pitanje želite li ili ne, morate ga poštovati. Bez nezavisnih sudija i tužioca ne možete da branite osnovna ljudska prava“, rekao je Šoltes.

Lunaček i Šoltes sastali su se danas i sa ministrom za zajednice i povratak Daliborm Jevtićem. Na sastanku je, kako je saopšteno iz kabineta ministra Jevtića, istaknuta važnost dijaloga Beograda i Prištine, jer je kako se navodi dijalog dveju strana ključna stvar za rešavanje mnogih otvorenih pitanja.

Ministar Jevtić je kazao da je suživot Srba i Albanaca nešto što nema alternativu i da ova dva naroda moraju da žive jedni sa drugima zarad bolje budućnosti i stabilnosti čitavog regiona. On je kako se navodi u saopštenju kazao da je formiranje Zajednice srpskih opština važno ne kao političko, već kao životno pitanje.

U okviru posete Kosovu Ulrike Lunaček se sastala i sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem koji se Lunačekovoj zahvalio za sve što je uradila za Kosovo.

”Bili ste glas Kosova u Briselu i glas Brisela na Kosovu. Iskren i konstruktivan glas”, rekao je Tači.

Ulrike Lunaček je osam godina bila izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, a nasledio je slovenački političar i advokat Igor Šoltes.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG