Linkovi

Berluskoni podneo ostavku


Berluskoni podneo ostavku
Berluskoni podneo ostavku

Italijanski premijer Silvio Berluskoni podneo je ostavku, okončavši tako 17 godina dugu političku eru, koju su obeležile optužbe za korupciju, seksualni skandali i kritike u vezi sa nemogućnošću da dovede ogroman javni dug pod kontrolu.

Berluskoni je kasno večeras formalno predao ostavku predsedniku Đorđu Napolitanu, pošto je ranije tokom dana na sastanku vlade objavio da napušta položaj. Hiljade građana okupile su se ispred zvanične predsedničke rezidencije u Rimu radosno uzvikujući "

Parlament je ranije danas usvojio novi zakon o budžetu i tako otvorio put za formiranje prelazne vlade, koja će pokušati da spreči da zemlja zapadne u ekonomsku krizu.

Berluskoni, koji je bio na vlasti 10 od poslednjih 17 godina rekao je početkom nedelje da će podneti ostavku kada zakonodavci budu usvojili paket ekonomskih reformi koje podržava Evropska unija.

Očekuje se da će predsednik Italije Đorđo Napolitano kao mandatara nove prelazne vlade imenovati bivšeg komesara Evropske unije Marija Montija. Analitičari se nadaju da će prisustvo Montija, izuzetno cenjenog eksonomiste, uticati na smirivanje situacije u zemlji, koja se muči da spreči ekonomsku krizu izazvanu prevelikim javnim dugom.

Troškovi pozajmljivanja novca Italije sada su na najvišem nivou otkad se treća evropska ekonomija priključila evro-zoni. Kamatne stope za Italiju sada su blizu nivoa od sedam odsto, sličan interesu koji je Irsku, Portugal i Grčku primorao da traže zajmove hitne pomoći od Evropske unije.

XS
SM
MD
LG