Linkovi

Susret Vučić Merkel u Berlinu


Nemačka kancelarka i srpski premijer u Berlinu, 7. septembar 2015.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a osnovne teme razgovora bile su evrointegracije Srbije i migrantska kriza.

Najnovijim sporazumima Beograda i Prištine napravljen je suštinski napredak i time stvorena situacija koja značajno doprinosi miru na zapadnom Balkanu, ocenila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel posle razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i dodala da će to dati važan impuls napretku Srbije u EU.

Osim evrointegracijama Srbije, Merkel i Vučić su danas u Berlinu razgovarali i o izbegličkoj krizi – kancelarka Nemačke je ocenila da je Srbija suočena sa velikim talasom izbeglica.

"Pred Srbijom su veliki izazovi na prevazilaženju problema sa migracijama iz Grčke, preko Makedonije i Srbije do Mađarske. Srbiju, iako nije članica EU, ali je činjenica da izbeglice u tu zemlju dolaze iz jedne države članice, i potom ponovo ulaze na tlo EU, posebno pogađa ovaj problem. Imajući u vidu probleme Srbije, moramo prijateljski razgovarati o zajedničkom delovanju", rekla je Merkel.

Vučić je rekao da migrantska kriza nije problem samo Nemačke, ili bilo koje pojedinačne zemlje, već cele Evrope i dodao da je Srbija spremna da ponese svoj deo odgovornosti po pitanju azilanata.

Govoreći o problemu lažnih migranata iz Srbije u Nemačkoj, Vučić je istakao da je Srbija saglasna sa programom nemačke kancelarke, koji predviđa smanjenje finansijske pomoći podnosiocima molbi za dobijanje azila.

"Mi ćemo doneti još jedan zakon u Srbiji, čime ćemo pomoći i sebi i Nemačkoj, a to je da oni koji traže azil, a ne dobiju azil, dakle potpuno je jasno da su bili lažni azilanti, i oni više neće moći da očekuju socijalnu pomoć u Srbiji. Verujemo da će to dramatično smanjiti priliv takvih azilanata iz zemalja Zapadnog Balkana u Nemačku", istakao je Vučić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se nada da će pregovaračka poglavlja sa Evropskom unijom biti otvorena još u toku ove godine. "Obavili smo teške zadatke, a obavljaćemo ih i u budućnosti", istakao je Vučić.

XS
SM
MD
LG