Linkovi

Dačić: Srbija ne sme da bude sabirni centar


Na godišnjoj konferenciji ministara spoljnih poslova zemalja Jugoistočne Evrope, srpski šef diplomatije ukazao da EU mora da izađe sa stavom u vezi migranata.

Danas je u Berlinu održana godišnja konferencija ministara spoljnih poslova zemalja Jugoistočne Evrope. Bilo je reči o migrantskoj krizi, a srpski šef diplomatije Ivica Dačić imao je polemiku sa kosovskim i albanskim ministrom spoljnih poslova Hašimom Tačijem i Ditmirom Bušatijem.

Srbija će imati civilizovan odnos prema migrantima, ali ne može da dozvoli da se pretvori u sabirni centar za migrante koji odatle više neće moći da idu ka Zapadnoj Evropi, izjavio je danas u Berlinu ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Posle učešća na godišnjoj konferenciji ministara inostranih poslova JIE, Dačić je ukazao da Evropska unija ni danas nije izašla sa zajedničkim stavom u vezi ponašanja zemalja kada je reč o granicama.

"Da li EU podržava zatvaranje granica, ili je slobodan protok migranata? Tako da je to, nažalost, pitanje kojim ćemo se, u situaciji kada sve druge zemlje, ako do toga dođe, zatvore granice, morati baviti mi sami. Srbija i Makedonija. U tom pogledu Srbija će svakako zaštititi svoje interese", istakao je Dačić.

Srpski šef diplomatije je naveo da se na konferenciji raspravljalo i o evropskim integracijama, gde je bilo i žustrih polemika. Dačić je rekao da je morao da reaguje na izlaganje Hašima Tačija i Ditmira Bušatija, kosovskog i albanskog ministra spoljnih poslova, koji su napali Srbiju zbog toga što je vođena, kako oni kažu, agresivna kampanja protiv prijema Kosova u Unesko, istakao je Dačić.

"Reagovao sam zbog toga što smatram da bi ljudi sa Kosova trebalo prvo da se izjasne hoće li da primenjuju briselski sporazum i dogovore koje smo tamo postigli. Jer, suspenzija briselskog dogovora ne postoji apsolutno kao mogućnost. To je jedno izvrdavanje obaveza i dogovora koje smo postigli u prisustvu međunarodne zajednice", podsetio je Dačić.

On je rekao i da je Srbija samo ukazivala na protivpravnu situaciju da Kosovo, bez dogovora sa Beogradom, želi da postane član raznih međunarodnih organizacija, a samim tim i da uđe u sistem UN, iako UN nisu priznale Kosovo, dodao je ministar spoljnih poslova Srbije.

XS
SM
MD
LG