Linkovi

Protesti sprečili obraćanje urednika desničarskog portala


Protesti na kalifornijskom univerzitetu Berkli
Protesti na kalifornijskom univerzitetu Berkli

Kontroverzni urednik desničarskog portala Brejtbart njuz Milo Janopulos trebalo je da govori na kalifornijskom univerzitetu Berkli na poziv republikanskog kluba na kampusu, ali su zvaničnici univerziteta otkazali događaj neposredno pre nego što je počeo, navodeći sigurnosne probleme.

Oko hiljadu ljudi bacalo je petarde i dimne bombe i uzrokovalo manji požar na kampusu.

Janopulos je inače veliki pristalica predsednika Donalda Trampa. Njemu je zabranjen prošle godine pristup Tviteru zbog uznemiravanja afroameričke glumice Lesli Džons na toj društvenoj mreži.

Portparol republikanskog studentskog kluba je rekao da njegova organizacija ne podržava sve što Janopulos govori, ali da on omogućava da se čuje "potisnuta konzervativna misao na američkim koledžima" .

Univerzitetski zvaničnici su naglasili da ne podržavaju Janopulosove ideje, koje smatraju rasističkim, anti-muslimanskim i protiv žena. Dodali su da se univerzitet zalaže za slobodu govora zbog čega su u početku pristali na njegov dolazak.

Predsednik Donald Tramp kasnije je zapretio da će da uskrati federalnu pomoć Berkliju ako, kako je rekao, ne dozvoli slobodu govora.

XS
SM
MD
LG