Linkovi

Bergdal ražalovan i otpušten iz vojske ali izbegao zatvor


Vodnik Bo Bergdal (arhivski snimak)
Vodnik Bo Bergdal (arhivski snimak)

Bo Bergdal, vojnik koji je napustio svoj položaj u Avganistanu i proveo pet godina u zatočeništvu Talibana, otpušten je iz vojske zbog dezerterstva i nedoličnog ponašanja pred neprijateljem.

Vojni sudija mu nije izrekao zatvorsku kaznu zbog tog postupka, ali mu je oduzeo čin vodnika i naredio da plati kaznu od hiljadu dolara mesečno u narednih deset meseci.

Otpuštanjem iz vojske zbog nedoličnog ponašanja Bergalu su oduzete sve vojničke beneficije.

Predsednik Tramp, koji je kao kandidat opisao Bergdala kao "izdajnika" koji zaslužuje da bude pogubljen, na Tviteru je u petak napisao: "Odluka o vodniku Bergdalu je kompletna i potpuna sramota za našu zemlju i vojsku."

Predsednik Barak Obama razmenio je za Bergdala petoricu zarobljenih Talibana. Nekoliko američkih vojnika ranjeno je u potrazi za Bergdalom nakon što je otišao sa svog položaja 2009.

Bergdal je priznao krivicu za optužbe prošlog meseca a pretila mu je čak i doživotna zatvorska kazna. Tokom višednevnog procesa izricanja kazne, Bergdal se izvinio ranjenim vojnicima koji su tragali za njim i nazvao svoje postupke "greškom". Takođe je opisao kako je trpeo surova prebijanja u zatočeništvu i živeo u strahovitim uslovima.

XS
SM
MD
LG