Linkovi

Beogradski CINS dobitnik prestižne Evropske novinarske nagrade


Dobitnici "evropskog Pulicera", ekipa CINS-a: Anđela Milivojević, Ivana Jeremić, Bojana Bosanac, Milica Stojanović, Nevena Ršumović, Milica Šarić; Drugi, gornji red: Marko Lazić, Branko Čečen, Perica Gunjić i Dino Jahić, Belgade, Serbia, April 20. 2017 (Foto: Vladimir Miloradović, CINS, www.cins.rs)

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) u četvrtak je dobio Evropsku novinarsku nagradu 2017. u kategoriji istraživačko novinarstvo. Nagrada, koja se u javnosti nezvanično naziva i "evropskim Pulicerom", uručena im je na večerašnjoj svečanoj dodeli u Amsterdamu.

U istoj kategoriji beogradska ekipa pretežno mladih novinara imala je vrlo snažnu konkurenciju - britanski Fajnenšel tajms, danski Ekstra bladet, grupu medija sa projekta Panamski papiri (Gardijan, Mond, Zidojče cajtung, Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara itd.), francuski Mediapart i druge.

CINS je bio nominovan za tri priče o borbi protiv korupcije u Srbiji, koje je podržao program ambasade Holandije u Beogradu za pomoć medijima i jednu istraživačku priču o vezi fudbala, politike i kriminala, koju je podržala delegacija Evropske unije u Beogradu.

Ekipa CINS-a u isčekivanju proglašenja laureata (foto: CINS Facebook stranica)
Ekipa CINS-a u isčekivanju proglašenja laureata (foto: CINS Facebook stranica)

U obrazloženju komitet je naveo da je nominacija CINS-a "priznanje radu veoma dobrih i temeljnih novinara koji služe svom društvu".

Čečen: Od mnogih pritisaka, najgore uvredljivo izražavanje prema novinarima

"Bili smo izloženi napadima tabloida, ali ne samo njima. Naše novinarke su bile zastrašivane, tako što su ih pratili mesec dana i fotografisali ih sa metar razdaljine po kafićina, nama redovno upadaju u elektronski sistem, kradu metapodatke i šalju negde", rekao je Branko Čečen, direktor CINS-a, za Glas Amerike. "Sve se to redovno prijavljuje policiji, tako da pritisci stalno postoje."

Čečen kaže da je najgori pritisak, zapravo, odnos prema istraživačkom novinarstvu, "koje ne samo da nema pristup u mejnstrim medijima ili medijima koje prati najveći broj građana, nego se i država i njeni funkcioneri, pre svega, otvoreno uvredljivo izražavaju prema istraživačkim novinarima i, na kraj krajva, dovode u pitanje naš rad i kvalitet našeg rada".

"Ovakva potvrda najboljih novinara Evrope je nešto što nama mnogo više znači, nego što bi to značio ljudima čiji je rad cenjen u njihovim zajednicama", kaže Čečen.

Upitan da li bi ovakva situacija mogla da doprinese poboljšanju stanja u medijskoj sferi u Srbiji, direktor CINS-a podseća da je za tako nešto ne postoji politička volja, već upravo suprotno.

"Kako vreme prolazi, situacija u medijima je sve gora i gora i čini mi se da ljudi koji su trenutno na vlasti nemaju apsolutno nikakvu nameru da bilo šta menjaju na tom polju", kaže on.

Apsurdno je, nastavlja, da CINS dobija Evropsku nagradu za novinarstvo, dok je KRIK, takođe organizacija koja se bavi istraživačkim novinarstvom nominovan za nagradu Sloboda izražavanja (Freedom of Expression) koju dodeljuje Index of censorship, dok "građani u isto vreme nemaju priliku da uopšte vide na televiziji i pročitaju u novinama šta mi to radimo"

"Ja se stvarno nadam da će to uskoro da se promeni. Jer, to su razlike koje su prevelike da bi opstale i bojim se da će posledice biti prilično ozbiljne. Na kraju krajeva, mi sad imamo hiljade dece na ulici, koji protestuju zato što zahtevaju slobodne i nepristrasne medije", rekao je Branko Čečen nakon dobijanja nagrade u izjavi za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG