Linkovi

"Beograd želi normalizaciju odnosa sa Skopljem"


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić

Srpska strana želi normalizaciju odnosa i spuštanje tenzija, a Srbija ne radi ništa protiv Makedonije, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i dodao da očekuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra razgovarati telefonom sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim.

Posle jučerašnjeg iznenadnog povlačenja osoblja srpske ambasade u Skoplju, Dačić je u izjavi medijima rekao da ne postoji opasnost od prekidanja diplomatskih odnosa Srbije i Makedonije - sledeće nedelje će, kako je istakao Dačić biti vraćen deo osoblja, a ambasadorka Dušanka Divjak-Tomić će se vratiti verovatno u septembru.

Takođe, Dačić je rekao da će on razgovarati sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim, kao i da će na skupu premijera u Albaniji tokom predstojećeg vikenda premijerka Ana Brnabić imati priliku da se vidi sa Zaevim.

Govoreći o povlačenju osoblja iz Ambasade Srbije u Skoplju, ministar odbrane Aleksandar Vulin je izjavio da Srbija nema nameru da vodi bilo čiju drugu politiku, niti da se meša u unutrašnju politiku drugih država, ali želi da vodi računa o svojim interesima i građanima.

Za sada javnost je i dalje bez odgovora o tome koje su strane sile umešane u pojačano ofanzivno obaveštajno delovanje prema Srbiji i njenoj ambasadi, a u Skoplju se još čeka zvanično objašnjene Beograda za povlačenje osoblja iz Ambasade Srbije. U međuvremenu, Vlada Makedonije je saopštila da je posvećena izgradnji dobrosusedskih odnosa sa Srbijom i pozdravila najave Beograda za zaštitu prijateljskih odnosa i vraćanje stanja u uobičajene okvire.

Na konfrenciji za novinare ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov je rekao da Vlada Makedonije nije imala nameru, nije izdavala naredbu ili instrukcije, niti je izvodila obaveštajno delovanje protiv ili na štetu bilo koje susedne zemlje, uključujući i Srbiju.

Po rečima Dimitrova suština pristupa u radu ove vlade je rešavanje regionalnih problema koji postoje, a ne stvarnje novih, a ukoliko postoje bilo kakvi nesporazumi, Dimitrov smatra da je direktan razgovor i dijalog način da se situacija relaksira.

Dimitrov je rekao da je odmah, pošto je dobio notu ambasade Srbije, kao ministar inostranih poslova pokušao da stupi u kontakt sa kolegom iz Srbije Ivicom Dačićem, ali da nije uspio da ga dobije.

XS
SM
MD
LG