Linkovi

Beograd sprema mere protiv Prištine, primena posle Pariza


Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova, u Palati Srbija, u Beogradu, 24. maja 2019.
Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova, u Palati Srbija, u Beogradu, 24. maja 2019.

Beograd priprema odgovor, to jest protivmere na takse koje je Priština uvela na robu iz Srbije, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i objasnio da će te mere biti ograničenog karaktera i uz nastojanje da njima ne bude pogođeno srpsko stanovništvo na Kosovu.

Posle sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova, Vučić je na konferenciji za medije ponovio stav da neće biti nastavka dijaloga sve dok Priština ne povuče takse od 100 posto i dodao da su do tada razgovori sa predstavnicima kosovskih Albanaca mogući jedino o "lepom vremenu" i "bokserima iz Prištine":

"Neke od mera koje smo pripremili su vrlo snažne, vrlo oštre. Nećemo sa njima ići do završetka sastanka u Parizu, a moj zadatak je da u Parizu upoznam predstavnike Evrope, dakle Nemačke i Francuske, kancelarku Merkel i predsednika Makrona, o odgovoru Srbije. Dakle posle devet meseci anticivilizacijskih i protivpravnih taksi, rezolucija o genocidu, formiranja vojski", naglasio je Vučić.

Govoreći o obraćanju poslanicima u Skupštini Srbije, u ponedeljak 27. maja, Vučić je izjavio da tom prilikom neće izneti ono što Beograd namerava da uradi, kako protivniku ne bi otkrio predstojeće poteze:

"Naravno da neću o tome da govorim. Ne pada mi na pamet da o tome govorim. Podnosim izveštaj ljudima šta je bilo i govorićemo načelno šta je to što možemo da radimo i kako da se borimo za svoj narod. A ne da otkrivam svaki taktički potez", rekao je Vučić.

Vučić je apelovao na međunarodnu zajednicu da spreči nove provokacije i akcije Albanaca i namere kosovske policije da uhapsi više desetina Srba sa severa Kosova, uz ocenu da bi te akcije doprinele i novom iseljavanju Srba sa Kosova.

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je naglasio da se predstavnici kosovskih Srba neće vratiti u prištinske institucije.

Srpska lista ne podržava vladu u Prištini i spremna je da je ruši, rekao je Đurić.

XS
SM
MD
LG