Linkovi

Pozitivno o odluci Beograda, SAD protiv referenduma


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić sa liderima iz Republike Srpske
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić sa liderima iz Republike Srpske

Reakcije na jučerašnju odluku vlade iz Beograda da ne pruži podršku referendumu u Republici Srpskoj uglavnom su pozitivne, uključivši i one koje dolaze od predstavnika Hrvatske, ali i Evropske Unije. Političari iz Bosne i Hercegovine su u svojim izjavama danas ipak bili nešto emotivniji, što je i očekivano pošto sporni datum referenduma za njih ima dublji, simbolički značaj.

Miro Kovač, odlazeći ministar spoljnih poslova Hrvatske, juče je pozdravio distanciranje Srbije od referenduma u RS i dodao da očekuje da tamošnje vlasti konačno odustanu od referenduma. On odluku premijera Aleksandra Vučića i predsednika Republike Tomislava Nikolića vidi kao nešto što će doprineti da se sporni izjašnjavanje ne održi i izrazio nadu da će Banjaluka odustati od ove namere.

"Vrlo je važno da se državni vrh Srbije pokazao razumnim i konstruktivnim", rekao je Kovač u izjavi za hrvatske medije.

I na današnjoj konferenciji za štampu u Beogradu, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da EU i Srbija imaju zajednički cilj, a to je da se izbegne krizna situacija u BiH.

"Mislim da je stav Srbije dosta jasan, Vučić je izneo stav Vlade, a i stav EU je takođe poznat. Mislim da je rano da se predvidi kakvi će biti rezultati," misleći na sledeći potez iz RS, odnosno da li će izjašnjavanje glasača biti održano ili ne.

Na pitanje da li je reakcija iz Beograda očekivana, Davenport je rekao da su u stalnom kontaktu sa Ministarstvom spoljnih poslova i kabinetom premijera Vučića i ponovio da dele zajednički cilj, smirivanje situacije u BiH.

Reakcije bosanskih političara su različite u zavisnosti iz kojeg entiteta dolaze, pa tako predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić kaže da Milorad Dodik ima još jednu šansu da o svemu dobro razmisli.

“Ako ne podržava Srbija referendum, ko onda podržava?”, zapitao se Bosić.

On je izjavio i da je Srbija jasno rekla da ne želi da snosi eventualne posledice zbog održavanja referendum u RS.

Sa druge strane, potpredsednik RS Ramiz Salkić kaže da se očekivalo da će vlasti Srbije snažnije da stanu u zaštitu Dejtonskog mirovnog sporazuma i da će zatražiti od predstavnika Srba iz RS da odustanu od ove antidejtonske aktivnosti.

I Stejt department je u današnjoj izjavi bosanskim medijima ocenio održavanje referenduma neustavnim.

"Kao što su iz Kancelarije visokog predstavnika dali do znanja, najavljeni referendum za 25. septembar se odnosi na pitanje o kojem je već odlučio Ustavni sud BiH i neće biti u skladu sa Ustavom države," poručili su u Stejt departmentu.

Oni podsećaju i da je "uloga Ustavnog suda sastavni deo Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma i kao takav njegove presude su konačne, obavezujuće i moraju se poštovati".

Stejt department je ocenio da će referendum potrošiti vredne resurse i neće dati napredak po tom pitanju, a da ima mnogo praktičnijih rešenja.

"Nastojanje za pregovaranjem o sveobuhvatnom državnom zakonu o praznicima u okviru postojećeg zakonskog okvira ne košta ništa, a može dati prave rezultate", poručili su iz Stejt departmenta.

A u ponedeljak, Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske raspravljaće o zahtevu predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića za opoziv odluke o referendumu.

Odbor će, kako prenose mediji u BiH, toga dana utvrditi odgovor Ustavnom sudu BiH u vezi sa zahtevom bošnjačkih zvaničnika Bakira Izetbegovića, Šefika Džaferovića i Safeta Softića da se Odluka o raspisivanju referenduma u RS stavi van snage i da se donese privremena mera da se obustavi primena ove odluke.

XS
SM
MD
LG