Linkovi

Reforme važnije od članstva u EU


U Beogradu je održana konferencija "Da li reforme pre pristupa EU pogoduju gradjanima" na kojoj su govorili i predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimovic, francuski ambasador Fransoa-Gzavije Denio i potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić.

U Beogradu su danas održana dva skupa o reformama koje čekaju Srbiju na putu ka pridruženju EU.

Uz dijalog Beograda i Prištine, sprovođenje reformi u Srbiji biće ključno prilikom odlučivanja EU o davanju datuma za početak pregovora sa Srbijom. U Beogradu su danas održana dva skupa o reformama koje čekaju Srbiju.

Neutvrđivanje datuma početka pregovora Srbije i EU uticaće i na raspoloženje građana, kao i na dijalog Beograda i Prištine, ocenila je danas potpredsednica srpske Vlade Suzana Grubješić i dodala da su reforme nužne bez obzira na to hoće li će Srbija dobiti datum za početak pregovora.

Na skupu o reformama u Srbiji, Grubješić je ukazala da podrška građana Evropskoj uniji poslednjih 12 godina stalno opada i sada je na 41 odsto, dok sa druge strane raste podrška reformama i sada je na 65 odsto:

“Ako smo išta naučili od dvanaestogodišnjeg evropskog puta Srbije, a trebalo bi da već dosta znamo o tome, onda je to sigurno važnost unutrašnjih reformi koje treba sprovoditi nezavosno od brzine napredovanja. Jer, samo članstvo u EU nije i ne može biti cilj sam po sebi, već logična i prirodna posledica transformacije zemlje.”

A na skupu o reformi pravosuđa šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je izjavio da se nada da će mišljenje Evropske komisije o Nacrtu strategije reforme pravosuđa biti uzeto u obzir, dodajući da je nezavisno, efikasno, odgovorno i stručno pravosuđe princip na kom mora da insistira svaka zemlja:
“Vrlo smo zadovoljni da u Nacrtu strategije reforme pravosuđa vidimo da je posebno istaknuto pet ključnih principa – nezavisnost, nepristrasnost, stručnost, pouzdanost i efikasnost su ključne. I na kraju, povrh svega imamo transparentnost kao horizontalni princip”, ocenio je Dežer.

Francuski ambasador u Srbiji Fransoa-Gzavije Denio pozdravio je najavu srpskog ministra pravde Nikole Selakovića da će Srbija na putu ka EU morati da promeni sadašnji Ustav. Po njegovoj oceni ključno je staviti tačku na izbor sudija i tužilaca u parlamentu, zbog čega će biti potrebno promeniti Ustav Srbije, dodao je Denio.
XS
SM
MD
LG