Linkovi

Razmenjeni oficiri za vezu


Predstavnik kosovske Vlade u Beogradu Ljuljzim Peci
Predstavnik kosovske Vlade u Beogradu Ljuljzim Peci

Prvi predstavnik kosovske Vlade u Beogradu Ljuljzim Peci očekuje otvorenu i dobru saradnju srpskih državnih institucija

Beograd i Priština razmenili su danas oficire za vezu, što je, kako se istakao srpski premijer Ivica Dačić, još jedan dokaz da implementacija briselskog sporazuma teče po planu.

Tačno u podne Srbija i Kosovo su razmenili oficire za vezu, a prvi predstavnik kosovske Vlade u Beogradu Ljuljzim Peci danas se kratko obratio medijima u sedištu misije EU. On je poželeo "dobar dan" na srpskom, albanskom i engleskom, a zatim je obraćanje nastavio na srpskom, bez prava na novinarska pitanja:

"Što se tiče normalizacije odnosa između Republike Kosova i Republike Srbije ja očekujem otvorenu i dobru saradnju srpskih državnih institucija i ja sam ovde da dam svoj prilog normalizaciji odnosa između naše dve zemlje."

Govoreći o ovoj temi, premijer Srbije Ivica Dačić je istakao da razmena oficira za vezu predstavlja još jedan dokaz da implementacija briselskog sporazuma teče planiranim tokom. Po njegovim rečima oficiri nemaju diplomatski status, kao što nisu otvorene ni kancelarije za vezu, koje imaju viši nivo od onoga koji je dogovoren u Briselu, rekao je Dačić posle susreta sa ministarkom za evropska pitanja Irske:

"Oni nemaju diplomatski status, to nisu ambasadori. Naravno da mi očekujemo da oni doprinesu u olakšavanju rešavanja svakodnevnih problema sa kojima se možemo suočavati u implementaciji svih ovih sporazuma. Sigurno da će tu biti i zloupotrebe u smislu predstavljanja da je to sada reč o nekim ambasadama."

A u Beogradu je danas boravila irska ministarka za evropske poslove Lusinda Krejton, koja je posle razgovora sa srpskim premijerom poručila da će njena zemlja učiniti sve kako bi ishod evropskog samita bio pozitivan po Srbiju:

"Želela bih da se zahvalim premijeru Dačiću na svemu što je učinio u ovom procesu. Irska snažno pozdravlja istorijski sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom. Svakako, sada je na redu implementacija tog sporazuma."

U današnjem razgovoru sa visokom predstavnicom UN za ljudska prava Navanetem Pilaj, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je istakao da postoji velika zabrinutost u vezi sa poštovanjem ljudskih prava srpske zajednice na Kosovu. Srbiji je bitno da se potpunosti poštuju ljudska prava svih građana, pa tako i pripadnika srpske nacionalnosti, rekao je Nikolić i dodao da Srbija zbog toga, u direktnim pregovorima sa administracijom u Prištini, nastoji da zaštiti prava svih građana koji žive u južnoj srpskoj pokrajini.
XS
SM
MD
LG