Linkovi

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine


Delegacije Beograda i Prištine sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini
Delegacije Beograda i Prištine sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini

U Briselu je u toku zajednički sastanak Visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini sa predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Isom Mustafom.

Srpska delegacija je odlučna da u ovoj rundi dijaloga dodje do opipljivih rezultata na formiranju Zajednice srpskih opština, zatim slobodi kretanja i pripremi izbora za Narodnu skupš tinu Srbije.

Odvojeni susreti premijera sa Visokom predstavnicom EU, u funkciji pripreme dijaloga, počeli su oko tri sata poslijepodne, da bi se, nakon toga dvije delegacije našle za istim stolom, nastojeći da postignu pomak u otvorenim pitanjima.

Kako je i najavljivano, za delegaciju iz Beograda je ključno pitanje napredak ka uspostavljanju zajednice srpskih opština, kako je i dogovoreno Briselskim sporazumom.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Mirko Đurić izjavio je pred nastavak dijaloga da očekuje teške razgovore, da je Srbija učinila puno na normalizaciji odnosa, ali da se sa kosovske strane odugovlači sa primjenom dogovorenih sporazuma.

XS
SM
MD
LG